Til innholdet

Prosjekter til leverandørindustri for fjerning av tykkfiskbein tildelt

FHF utlyste i vinter via Innovasjon Norge prosjekter på automatisk fjerning av tykkfiskbein. 3 prosjekter har nå fått tildeling, og prosjektene er igang.

pinbone_tildeling

Automatisk fjerning av tykkfiskbein er en av de viktigste teknologiske utfordringene som må løses for fiskeindustrien i Norge, det gjelder både for hvitfisk og laks/ørret.
Derfor er det høyest på prioriteringslisten til FHF på industri/bearbeidingssiden, utfordringen skal løses.
Vi vet og at løsningen finnes i skjæringen mellom leverandørindustri og næringen selv. Derfor allokerte FHF i vinter inntil 7 mill. NOK til en utlysning via Innovasjon Norge som var rettet mot bedrifter i næringen og/eller leverandørbedrifter.
Midler tildeles etter Innovasjon Norges policy og retningslinjer for virkemiddelbruk, mens søknadsbehandlingen har skjedd i samarbeid Innovasjon Norge / FHF.
Nå er behandlingen ferdig og tre prosjekter fra leverandørindustri har fått tildeling.

Det utgjør totalt rundt 5,5 mill. NOK fra FHF, med tilsvarende ressurser fra bedriftene i egenandel. 

De tre prosjektene dekker forskjellige sider av utfordringen knyttet til automatisk fjerning av tykkfiskbein.

Et prosjekt fra Valka AS adresserer automatisk tykkfiskbeinkutting i torsk, hyse, sei og laks. Målsetning er å oppnå både bedre nøyaktighet og derved utbytte og økt lønnsomhet, primært ved spart arbeidskraft.

Marel Norge har fått tildeling på et prosjekt på 3D deteksjon av tykkfiskbein og beinrester. Det er et betydelig problem å kunne oppdage små nok bein for deretter å kunne fjerne dem. Med 3D og røntgen-teknologi har prosjektet som mål at man kan oppdage beinrester ned til 0,2 mm., noe som kan bidra til å øke andelen som kan selges som garantert beinfri og derved øke utbytte og lønnsomhet.

Et siste prosjekt, også fra Marel Norge, går på utvikle nye teknologier for uttrekk av pinnebein, og samtidig minimere negative effekter som gaping, misfarging etc.
Ny teknologi på feltet kan øke utbyttet og derved lønnsomheten i produksjonen.

Beskrivelser av de tre prosjektene (på engelsk) finner du i lenkene nedenfor.

900991 Automatisk tykkfiskbein kutting 

900994 3D Tykkfiskbein deteksjon

900995 Uttrekk av tykkfiskbein

 

keyboard_arrow_up