Til innholdet

Ny kunnskap for kontroll med listeria i laks og lakseprodukter

En ny kunnskapssamling fra FHF sitt forprosjekt er nå klar, og vil være nyttig for næringsaktører. Prosjektet vil gi en oversikt og man kan vurdere effekt og egnethet av ulike teknologier og konsepter for reduksjon av listeria på laks og lakseprodukter. Det er i første trinn en prosess for å finne frem til metoder som kan benyttes til å være det siste hinder for listeria på lakseprodukter.

uvc

God hygiene i produksjon er og vil alltid være det viktigste tiltak, men en vil aldri kunne oppnå 100% effekt. De metodene som her ble utprøvd i forsøkene viste at de virker, men at det kreves videre arbeid for å være sikker på effekt og at bruk vil være innenfor gjeldende regelverk.

Dokumentasjonen utført av Nofima, viser at det ble oppnådd ca 70-90 % drap av listeria ved bruk av ultraviolett lys og lauryl arginat. Lys i dette bølgelengdeområdet har bakteriedrepende effekt. Lyskilden kan monteres på produksjonslinje, men en viss eksponeringstid er nødvendig for bakteriedrepende effekt. Belysning med UVC og pulsUV sikrer fravær av listeria, men man kan ikke forvente mer enn ca 90 % reduksjon selv ved høye stråledoser. Laks ble i forsøk påført LAE (lauryl arginat), som dreper ulike mikroorganismer ved å skade cellemembranen. Bruk av LAE er tillatt brukt på laks i USA og i flere andre land, men ikke i EU. LAE kan brukes f.eks. sent i prosessen ved påføring ved slicing og pakking av røkt laks. Andre typer middel for avsliming og påføring av organiske salter viste svært begrenset effekt i forsøkene.

Resultater fra litteraturstudium og praktisk uttesting gir bransjen økt grunnlag for å vurdere metoder som kan være egnet for behandling av laks.

«Kvalitet er en prioritert FoU aktivitet for FHF innen området havbruk  og det er store behov for å undersøke om ytterligere tiltak, inkludert metoder som kan eliminere eller redusere listeria på laks (råvarer, ferdig produkt) kan bidra til bedre mattrygghet, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF»   

Prosjektet er relatert til de tidligere FHF-finansierte prosjektene Kartlegging av bedriftspraksis (produkt, prosess og organisering) som hemmer og fremmer forekomst av listeria i norske lakseprodukter og Tiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen.

keyboard_arrow_up