Til innholdet

Sikre velferden for mest mulig effektiv berggylt og rognkjeks

FHF har investert betydelig med midler til luserelatert forskning over mange år, og rensefisk er sentralt i strategien mot medikamentfri kontroll med lus. Økende bruk av både villfanget bergnebb og andre arter, samt oppdrettet berggylt og rognkjeks viser at det er behov for mer kunnskap om stress og velferd hos disse artene. FHF tar nå fatt på dette og ett nytt prosjekt er i gang. Prosjektet vil inngå i FHF sitt Program rensefisk.

rensefisk-kombo-800x450

Dette skal øke kunnskapen om hva som forårsaker stress og dødelighet hos rensefisk og utvikle og levere  kunnskapsbaserte operative velferdsindikatorer for å sikre god velferd hos rensefiskartene berggylt og rognkjeks. For næringen vil det være viktig å ha tilgang til operative velferdsindikatorer basert på kunnskap om hva rensefisken tåler, dette for å få best mulig nytte av hver enkelt rensefisk som settes inn i merdene for lusekontroll.

Prosjektet vil bli ledet av Nofima i samarbeid med UiB, Høyskolen i Ålesund, UiN og HI. Deler av aktiviteten vil bli utført i større skala i samarbeid med Marine Harvest og i FoU-konsesjoner hos Salmar. God velferd vil sikre både overlevelse, trivsel og effektiv lusebeiting hos rensefisken. Operative velferdsindikatorer vil også kunne bidra til god overvintring av rensefisk, og dermed  bedre tilgang på rensefisk om våren når tilgangen er begrenset.

«Prosjektet vil forhåpentlig bidra med kunnskap som vil bidra til å sikre fiskevelferd og dermed god effekt av særlig oppdrettet men også vill rensefisk», sier Kjell Maroni, fagsjef i FHF»

For å lese mer og følge dette prosjektet:
Velferd hos rensefisk - operative indikatorer (RENSVEL)

keyboard_arrow_up