Til innholdet

Ristløsninger for den minste rekeflåten tilgjengelig for markedet

Et nylig avsluttet FHF prosjekt har utviklet ristløsninger for den minste rekeflåten og dette er nå tilgjengelig for det kommersielle markedet. Et slik sorteringssystem er av stor betydning, både økonomisk for fartøyene, men også ressursmessig. Reketrålerne kan nå begrense fisket av småreke, fangstene blir mer tilpasset etterspørselen, og innenfor kvotene kan de fiske og levere mer kokt reke til høy pris.

22

Prosjektleder er havforskningsinstituttet som har vært i tett samarbeid med Fiskeridirektoratet og næringen. Forsøk som ble gjort i 2014 og 2015 har hatt som mål å avklare om dette sorteringssystemet er et konsept som rekeflåten kan håndtere. samt om utsorteringen av småreker har vært god. For å dokumentere det siste er det brukt småmasket oppsamlingspose bakenfor 9 og 10 mm ristene. Erfaringene fra disse forsøkene har vist at dette er et sorteringsverktøy som kan bidra til at fangst av småreker kan reduseres betydelig.

 

Resultatene viser at ristkonseptet er like lett å håndtere som en tradisjonell sorteringsrist for reketrål. Det er også dokumentert at småreker utsorteres gjennom rister på 9, 10 eller 11 mm spileavstand i forkant av en hovedrist med 19 mm spileavstand. Tre seleksjonssystem har til nå vært utprøvd om bord i kommersielle reketrålere.

 

Det gjenstår noe arbeid for en kommersielll ristløsning til den større rekeflåten, men prosjektet og resultatene er av stor næringsnytte for for rekeflåten i sør, sier Rita N Maråk, fagsjef i FHF.

 

For å lese mer om resultatene og gjennomføring av prosjektet se her:
Forsøk med seleksjonssystem med vekt på utsortering av småreker i Nordsjøen og Skagerrak og kystrekefisket i fjordområdene

 

keyboard_arrow_up