Til innholdet

Sykdomsrelatert risiko ved rensefisk – en omfattende risikovurdering er nå utarbeidet

Rensefisk kan være bærer av ulike sykdomsagens. Noen av disse kan utløse sykdom hos rensefisken selv, andre kan muligens overføres til laks, som igjen kan føre til sykdom hos laks. Sykdomsagensen kan også overføres motsatt vei fra laks til rensefisk. På bakgrunn av dette tok FHF i fjor initiativ til et prosjekt med mål om å få frem kunnskap og forslag til konkrete tiltak for å redusere smitterisikoen ved bruk av rensefisk.

rognkjeks_behandlet_topp-1024x400

I næringen er det usikkerhet om hvilken risiko sykdommer og overføring av sykdommer ved bruk av rensefisk representerer. Dette gjelder både de som produserer laks og de som produserer eller fangster på rensefisk til bruk for lusekontroll. Nofima og samarbeidspartnerne Veterinærinstituttet og Universitetet i Bergen har nå lagt frem en grundig analyse av sykdomsrelatert risiko forbundet med bruk av både villfanget og oppdrettet rensefisk for kontroll av lakselus, inkludert forslag til vurdering av mulige tiltak for å redusere risiko, både for laks og rensefisk. Analysen er utarbeidet i tett dialog med næringen.

 

Ett av de viktigste tiltakene for å redusere risiko for sykdom vil være å bruke kun oppdrettet, vaksinert rensefisk. Det anbefales å ha som mål å oppnå dette i løpet av en 3-5 års periode og dette betyr også bruk av oppdrettet stamfisk. Screening ved bruk av PCR-metoder er sensitive og bør benyttes i større grad. Det bør screenes for P. perurans, som forårsaker AGD, for å hindre utbredelse til usmittede laksepopulasjoner og til AGD frie regioner. Ved påvisning av eksotisk listeført agens/sykdom vil nedslakting og sanering kunne være aktuelle tiltak, men det lyktes ikke å komme frem til en entydig anbefaling her.  Ved sykdomsutbrudd er sporbarhet svært viktig for å kunne begrense og hindre smittespredning. Det er derfor helt nødvendig å innføre gode rutiner både hos produsenter og brukere av rensefisk for å kunne fremskaffe relevant informasjon. Det bør iverksettes tiltak for å kunne hindre rømming på en mer effektiv måte enn i dag, og ut fra et smitterisiko-perspektiv bør en ikke slippe ut rensefisk etter bruk.

 

Det anbefales ikke gjenbruk av rensefisk på annen lokalitet, da dette både kan spre uoppdagede sykdommer samt øke risikoen for introduksjon av nye sykdommer. All gjenbruk må gjøres i samråd med Mattilsynet og fiskehelsetjenestene. I forhold til karantenetid må gjeldende regelverk for hold av rensefisk i merd vurderes.

 

Det anbefales videre å innføre felles retningslinjer for uttak av rensefisk fra merd i forbindelse med operasjoner som for eksempel behandling, sanering, slakting eller flytting av laksefisk.

 

«Denne analysen gir direkte råd til både næring og forvaltning om tiltak som bør vurderes. Noen av tiltakene vil kunne gjennomføres umiddelbart og av alle, mens andre fremdeles ligger noe frem i tid. Dette gjelder både bruk av effektive vaksiner siden vaksineutviklingen fremdeles ikke har kommet langt nok, og bare bruk av oppdrettet rensefisk. Likevel vil tiltakene som foreslås  med stor sannsynlighet bidra til økt overlevelse av rensefisken,» sier Kjell Maroni, fagsjef i FHF."

 

For mer informasjon om prosjektet se her:
Program rensefisk: Analyse av sykdomsrelatert risiko forbundet med bruk av villfanget og oppdrettet rensefisk for kontroll av lakselus

 

 

 

 

 

keyboard_arrow_up