Til innholdet

Automatisk klassifisering og telling av lakselus med undervanns hyperspektral avbildning

Telling av lakselus er krevende, og den største utfordringen er størrelsen på lusa i dens tidlige stadier. Nøyaktigheten i telling av lakselus avhenger både av kunnskap og erfaring. Gjennom flere FHF prosjekter har Akvaplan-NIVA og Ecotone nå testet ut om UHI, Undervanns Hyperspektral Imaging, kan være en egnet teknologi. Resultatene fra det siste FHF prosjektet er nå klart.

capture

Automatisk identifisering og telling av ulike stadier av lakselus på svømmende laks i merd er som en drøm både for laksen, og for alle som i dag bruker mye tid og krefter på lusetelling hver eneste uke året rundt. UHI-kamera og lyskilder har blitt tilpasset bruk ute i en merd og tre feltforsøk med opptak av svømmende laks har blitt gjennomført. Dokumentasjon viser at laksens bevegelser forbi UHI-linjekameraet ikke ødelegger muligheten for god avbildning av laks og med denne teknologien er det mulig å detektere lus på den svømmende laksen i merden.
UHI i kontinuerlig drift i en merd kan telle lus på flere tusen fisk per døgn, og ved to ulike forsøk, i to forskjellige merder, ble det registrert et antall fisk tilsvarende 4249-10640 fisk i løpet av ett døgn.

Gjennom en automatisk analyse av antall fisk med lus ble det funnet at av totalt 1039 fisk, ble 136 fisk identifisert som sannsynlige lusebærere. Dette betyr at metoden i dette forsøket identifiserte lus på ca. 13 % av fisken. Ettersom fisken er et tredimensjonalt objekt og kameraet bare ser en todimensjonal projeksjon vil registrering av lus med UHI medføre en underestimering av mengde lus. Resultatene viser at UHI-teknologien er lovende, men mange utfordringer må løses før den kan bli kommersielt tilgjengelig. Utviklingen videreføres av Ecotone. 


«Hvis de eller andre lykkes med hel- eller halvautomatisk telling vil det ha stor betydning både fordi lus kan identifiseres og telles kontinuerlig, fisken utsettes ikke for trenging og håndtering og personell på anleggene vil kunne bruke tiden på andre oppgaver», sier fagsjef Kjell Maroni i FHF som har fulgt opp testingen.


For å lese mer detaljert om forsøket med UHI teknologien se hele rapporten her:
Automatisk klassifisering og telling av lakselus med undervanns hyperspektral avbildning (UHI): Fase 3


keyboard_arrow_up