Til innholdet

Automatisert landegning for kystlineflåten

Kystlinefisket er arbeidsintensivt og de variable kostnadene er høye sammenlignet med andre fiskerier. Et avsluttet FHF prosjekt viser nå et stort potensiale i å forbedre og tilpasse operasjoner og arbeidsstasjoner om bord og på land. Dette vil kunne bidra til både til økt lønnsomhet og betydelig forbedret HMS.

capture

Kystlinefisket foregår med line som egnes på land. Dette gir et redskap med nøyaktig egning og gode fangstrater, men fleksibiliteten hemmes ved at kystlineflåten er bundet opp mot infrastruktur og arbeidskraft på land. Resultatene fra dette FHF prosjektet viser en reduksjon i egnetid på land på anslagsvis 30 % (fra 75 til 50-55 minutter per stamp med 300 krok, avhengig av det aktuelle fiskeriet), gjennom klaving på magasin om bord under haling. Fullautomatisering om bord anses fremdeles som den ideell løsningen på sikt. SINTEF Ocean har hatt prosjektledelsen. 

«Dersom noen kommersielle aktører tar eierskap til haleteknologien og utvikler den videre, er dette et produkt som vil være svært interessant for kystlineflåten som i dag driver med tradisjonell håndegning, sier Rita N Maråk fagsjef i FHF»

Det er laget en informasjonsfilm som gir en kort oppsummering av resultatene i prosjektet. Den er tilgjengelig her:
Automatisert landegning for kystfiskeflåten

For å lese mer om prosjektet og hele sluttrapporten se her:
Automatisert landegning for kystlineflåten: Hovedprosjekt 

keyboard_arrow_up