Til innholdet

Best practice for pumping av pelagisk fisk

Den pelagiske flåten leverer i dag fisk som brukes til konsumanvendelse, en tilpasning som har vært viktig over tid for å øke verdiskapningen fra fisket. Utfordringen for videre utvikling er tilgang på bedre systemer for håndtering og oppbevaring av fangst. Et nylig avsluttet FHF prosjekt gir nå næringen tilgang til «best practice» løsninger på kvalitet både ved pumping og overpumping av makrell.

capture

Skånsom utforming og god funksjonalitet til bl.a. pumpeutstyr er avgjørende for å ivareta kvaliteten til pelagisk fisk. I dette FHF prosjektet ble det videreutviklet «sensorfisker» for å vurdere effekten av pumping og pumpeforløp på fisken. «Sensorfisker» er en sylinderformet anretning, lik i størrelse på en makrell, anretningen har sensorer for gravitasjon, lys og trykk.

Måling av gravitasjonskreftene gjennom pumpeforløpet gir en mulighet til avdekke punkt som påfører fisken mer krefter enn andre.  Lys og trykksensorer gjør det mulig å posisjons bestemme fisken i pumpeforløpet, på denne måten avdekker man hvor i systemet eventuell kvalitetsdegradering kan oppstå. Resultatene viser at målinger med sensorfisk i laboratoriet og om bord på fartøy gir fisken jevne og lave krefter under pumpeforløpet, både ved direktepumping og overpumping.  Målinger med loggere viser at punkter som ved innpumping, metalloverganger mellom pumpeslanger, og møtet med silkassen om bord påfører mer krefter.  Analyser fra fangstprøver av makrell i 2016 viser at fisken som kom fra små kast, og som ble direktepumpet fra not og hadde få metallbender i pumpesystemet hadde den beste kvaliteten. SINTEF Ocean AS har vært prosjektleder.

Anbefalingene fra dette prosjektet vil hele næringen dra nytte av både med hensyn til pris og muligheter for anvendelse av makrellen, sier Rita N Maråk fagsjef i FHF.

For å lese mer om resultatene fra dette prosjektet følg linken under:
Utvikling av beste praksis for pumping av pelagisk fisk


 

keyboard_arrow_up