Til innholdet

Nofima legger frem spennende funn om levendelevering av hyse

Om hysa fanges levende og holdes i tanker om bord frem til slakting, kan det produseres høykvalitetsprodukter av hele fangsten, fastslår Nofima. Under FHFs hvitfiskseminar i Tromsø, presenterer Nofima funnene fra forskningsprosjektet.

ab

Hyse-prosjektet om levendelevering - og lagring - før slakting ble nylig avsluttet. Formålet med prosjektet er å opparbeide kunnskap slik at en kan levere hyse av optimal kvalitet, uavhengig av markeder. Resultatene fra prosjektet legges frem under FHFs hvitfisk-seminar i Tromsø 19.oktober.

 

Informasjon og påmelding til seminaret finner du her.

- Opp mot 80 prosent overlevelse 
Prosjektet ble ledet av forskningsinstituttet Nofima AS. I samarbeid med forskere fra Sintef Ocean og Havforskningsinstituttet, utførte de fire fangstforsøk om bord på fiskebåten M/S Ballstadøy i mai, med formål om å optimalisere forholdene for fisken i fangstredskapen. Blant annet ble det benyttet sekkeutløser som gir bedre plass i snurrevadsekken under oppstigningen.

- Hysa var overraskende rolig når den kom om bord og sto levende i tanken. I forsøkene ble det oppnådd opp mot 80 prosent overlevelse 12-18 timer etter fangst, sier forskningsleder Torbjørn Tobiassen.

 

Funn fra tidligere forskning viser at hysen sartere og stresser mer under fangst enn torsk, noe som resulterer i at fiskekjøttet spaltes etter slakting. På bakgrunn av forsøkene fra M/S Ballstadøy, fastslår Nofima om fisken fanges levende og holdes i tanker om bord frem til slakting, kan det produseres høykvalitetsprodukter av hele fangsten.

 

Her finner du informasjon om prosjektet. 

Best practice 
- Gode råstoffer gir gode markedsmuligheter, og derav gode muligheter til å ta ut en høyere verdi av hyseproduktet. Funnene fra dette prosjektet er interessante fordi de synliggjør mulighetene som foreligger ved levendefangst, sier FHF-fagsjef Frank Jakobsen.

Levendelevering av hyse i snurrevad er et av temaene for FHFs hvitfisk-seminar i Tromsø 19.oktober, som avholdes i forbindelse med den årlige torskefisk-konferansen.

 

- Temaet er både dagsaktuelt og viktig fordi deler av fiskeflåten allerede er rigget med teknologi og utstyr for levendefangst med snurrevad. Det de trenger, er gode råd for best practice fra forskningsmiljøene. Derfor ser vi frem til å belyse temaet nærmere under seminaret, sier Jacobsen.

 

Prosjektet er finansiert av FHF i samarbeid med næringsaktørene Båtsfjordbruket AS, Lerøy Norway Seafood ASA og Nergård AS. 

keyboard_arrow_up