Til innholdet

FHF med oppstart av to nye melaninprosjekter

Mørke flekker i filet av oppdrettslaks er en betydelig utfordring for norsk oppdrettsnæring.

melanin

Omfanget har vært stabilt de siste årene på rundt 19 %. De fleste flekkene er 2-3 cm brede og de sitter i fremre bukområde, under ribbeina. Det er ikke mulig å sortere ut laks med mørke flekker ved utvendig bedømmelse. De første flekkene oppstår tidlig i sjøfasen og så øker omfanget og intensiteten av flekkene mot slakt. Flekkene skyldes en lokal vevsskade med sent utviklende betennelse og varierende mørk pigmentering og bindevevspåleiring. Den egentlige årsaken til at flekkene oppstår er ikke kjent, men oppdrettsforhold, laksens helsetilstand, mekaniske skader, kjønnsmodning og fôret kan påvirke utviklingen. Det er ikke tilstrekkelig grunnlag til å peke på en enkeltdiagnose som hovedårsak til at flekkene oppstår.

 

Melanin har stått høyt på lista over kvalitetsutfordringer vi ønsker å ha kontroll på og det har vært mange prosjekter over flere år.  Nå retter vi søkelys mot primær årsak til at det etableres flekker med melanin i laksen og ønsker å bruke det til å sette inn tiltak.  

 

25,5 millioner kroner er tildelt to nye prosjekter

 

Det er nå oppstart av 2 nye prosjekter hvor henholdsvis Nofima og NMBU tildeles midler etter en rettet forespørsel til flere institutter.

 

Mørke flekker i laksefilet: Årsak til dannelse og tiltak som hemmer utvikling

I dette prosjektet søker vi å fremskaffe grunnleggende kunnskap om hvorfor nettopp bukområdet av laksefilet er så utsatt for å utvikle mørke flekker. Dette krever kunnskap om ribbeinspatologier, sirkulasjon (blod, nerver m.m.) og vevskarakterisering; hvorfor oppstår misfargingen først i det fettrike bindevevsdraget mellom muskelsegmentene. Vi vil følge fisk fra yngel til slaktevekt for å forstå hva som initierer dannelsen av flekkene/ når i laksens liv skadene oppstår og utvikling over tid.

Vi vil gjennomføre små- og storskalaforsøk parallelt.

 

Det legges opp til samarbeid med andre prosjekter om fiskematerialer og analyser. En slik tilnærming er kostnadseffektiv og øker kunnskapsfangsten. Grunnleggende mekanismer som påvirker melaninsyntese vil også studeres i in-vitro modellstudier (901487)

 

Prosjektleder ved Nofima er Turid Mørkøre og prosjektet er et samarbeid med HI, NMBU, SINTEF Ocean, SalmoBreed, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) og Fujita Health University Japan.

 

Røde flekker og overgang til svarte flekker i laksefilet

Melaninflekker er en produksjonssykdom og har kombinerte årsaksfaktorer. Prosjektets arbeidshypotese for etablering av flekker er at muskelskader rekrutterer makrofager til det skadede område. Dersom makrofagene er PRV infisert vil deres effektivitet reduseres, betennelsesfasen forlenges og melanin dannes. I dette prosjektet ønsker vi også å finne ut om ribbeinsbrudd kan være involvert som årsaksfaktor. Det søkes også å forstå hva som skjer og årsaker til overgangen fra røde til sorte flekker. Fokus er å avdekke dypereliggende mekanismer i dannelsen av røde og svarte flekker, og tiltak for å redusere PRV infeksjon (901501).

 

Prosjektleder er professor,dr.med.vet. Erling Olaf Koppang og prof. Espen Rimstad,  Veterinærhøgskolen NMBU.

 

Begge prosjektene vil gå over 3-4 år, og de første resultater forventes i 2019-20.

 

keyboard_arrow_up