Til innholdet

Økt effekt av lusebehandling med ferskvannsfoss

I dette studiet ble ferskvannsfoss med ulike trykk testet i kombinasjon med ferskvannsbehandling eller thermobehandling mot lakselus.

fossefall
Kombinasjonen med foss ga i alle tilfeller større reduksjon av lus, både fastsittende og bevegelige, sammenlignet med hhv ferskvannsbehandling eller thermobehandling alene. Derimot så viste det seg at trykk over 0,7 bar og gjentatte behandlinger ga noe økt skjelltap. Man fant ingen effekt på andre velferdsindikatorer man så etter slik som sår, blødninger, vekst og dødelighet.  Dette er lovende resultater og kan gi redusert behandlingstid og bedre fiskehelse ved thermo- og ferskvannsavlusninger.                                                                   
Dette studiet er en oppfølging til et tidligere forsøk hvor man så at foss i kombinasjon med ferskvannsavlusning ga mindre lus i forhold til ferskvannsbehandling alene, og i dette studiet ønsket man å se på hvilke trykk på fossen som ville gi best resultater. I tillegg ønsket man å inkludere thermobehandling.                                                                                                          
Studien er et FHF prosjekt ledet av Havforskningsinstituttet (HI).                                            
Les mer om prosjektet her.                                                                                                              
Fossefall prosjektet vil bli presentert på Lusekonferansen 2018 som går av stabelen i Trondheim 22.-24. januar. For informasjon om program og påmelding se her.
keyboard_arrow_up