FHF-Dialogmøte «Fôrets påvirkning på miljø»
FHF-Dialogmøte «Fôrets påvirkning på miljø»
Fremtidens muligheter gjennom endringer i fôret – Hvordan kan vi redusere påvirkning på miljøet samt forbedre mulighetene for sirkulær ressursutnyttelse gjennom endringer av innholdet i fiskefôret?
Analyser av slam fra oppdrett viser at mye næring går rett igjennom fisken og i tillegg finner man igjen mineraler, fosfor, miljøgifter mm som har sin opprinnelse fra fôret.
Bruken av slam som substrat til fôrproduksjon er i dag utfordrende da slammet blant annet inneholder for mye metaller, miljøgifter o.l. Biotilgjengeligheten av fôr-ingrediensene er både avgjørende for i hvor stor grad fisken kan utnytte dem og i hvilken grad de har effekt på miljøet.
Oppsamling av slam og lukkede anlegg for å minimere utslipp er ikke tema for møte da fokus her vil være på selve fôrsammensetningen og mulighetene som ligger der. Fôrets klimaavtrykk og bærekraft i bredere forstand er heller ikke tema her da det ligger under samfunnsoppdraget.
For å undersøke fremtidige muligheter ønskers innspill fra oppdretterne og fôrselskapene. Ekspertene kommer for å gi oversikt over hvilke muligheter som ligger i endringer i fôret for økt fordøyelse, økt biotilgjengelighet, rensing av uønskede stoffer osv. FHF ønsker med dette å få en oversikt over FOU-behovene samt mulighetene for tiltak og forbedringer på dette feltet.
Program
Kort oversikt over FHF- prosjekter og strategi, samt aktuelle problemstillinger
Næringsstoffer, fosfor, tungmetaller, miljøgifter, fôrspill, fôrutnyttelse, biotilgjengelighet, samt effekt på miljø og sårbare arter.
Renate Johansen - FHF
FoU-behov relatert til lokal miljøpåvirkning fra fôret
Silje Ramsvatn – Cermaq
Sigfrid Lundekvam – Lerøy sjøtroll
Fôr i toppen, slam i bunnen
Krista Klavina – Ovum
Hva er det i fôret som ikke bør ende opp i havet eller på jordet?
Ann-Cecilie Hansen – Mattilsynet
Lunsj
Uønskede stoffer i fiskefôr – betydning for utslipp
Veronika Sele – HI
Nye metoder for miljøovervåking for fremtidens oppdrett
Nigel Brian Keeley – Havforskningsinstituttet
Mer fordøyelig fôr, bærekraftige ingredienser, og økt bruk av slam
Turid Synnøve Aas – Nofima
Sinkende sink i urolig farvann mellom laksens behov og regelverk
Antony Philip – Nofima
Tekniske muligheter for fjerning av persistente organiske miljøgifter i fôr
Åge Oterhals – Nofima
Pause
Hva ser fôrprodusentene av behov og muligheter for endringer i fôret for å minimere lokal miljøpåvirkning, samt gjøre slammet bedre for sirkulærutnyttelse
Skretting: Mads Martinsen
MOWI-feed: Ernst Morten Hevrøy
BioMar: Kyla Zatti
Diskusjon
Behov og muligheter for endringer i fôret for å minimere lokal miljøpåvirkning, samt gjøre slammet bedre for sirkulærutnyttelse
Slutt