Til innholdet

Markører for opptreden av klinisk CMS - nytt FHF prosjekt starter nå.

CMS er en alvorlig hjertelidelse som gir klinisk sykdom hos oppdrettslaks i sjø. Sykdommen rammer oftest stor og slaktemoden fisk og de økonomiske tapene blir betydelige. I 2010 ble det identifisert et nytt virus, piscint myokardittvirus (PMCV), som gir CMS. Et nylig oppstartet FHF prosjekt skal gi næringen bedre kunnskap om hvilke forhold ved denne infeksjonen som er bestemmende for utviklingen av CMS.

112556_tmpu-_5bf_none

Viruset som forårsaker sykdommen er godt karakterisert, men det er lite kjent hvilke forhold hos viruset som eventuelt bidrar til å gjøre det mer eller mindre sykdomsfremkallende. FHF-prosjektet, under prosjektledelse av NMBU, skal skaffe bedre kunnskap om de faktorer som bestemmer utviklingen av skade på hjertemuskulaturen og dermed klinisk manifestasjon av sykdom. 
Forekomst av virus i ulike deler av produksjonsfasen, i ulike organer og mellom ulike anlegg med ulik risikoprofil for klinisk sykdom vil bli studert, og ved å sekvensere virusgenomene vil en få oversikt over hvilke virusvarianter som infiserer fisk i ulike deler av produksjonen. Når en får en bedre forståelse rundt dette, kan en avklare hvorvidt enkelte varianter av virus utgjør en større risiko for opptreden av sykdom.

Les mer om prosjektet her:

Kardiomyopatisyndrom (CMS): Påvisning av egenskaper hos piscint myokardittvirus som forklarer opptreden av klinisk sykdom i ulike faser av lakseproduksjonen

 

 

 

keyboard_arrow_up