Til innholdet

Ny sløye- og kappemaskin til bruk i fiskefartøy gir lovende resultater

Tilpasninger og videreutvikling av sløye- og kappemaskin har resultert i en maskin som tar fisk som fiskerne har måttet sløye manuelt tidligere; slik som lange, brosme og steinbit og hvitfisk med rundvekt over 5 kg.

havfront

Det er nylig avsluttet et prosjekt ledet av Havfront ved Marius Strømmen som hadde til hensikt å videreutvikle og tilpasse en sløye og kappemaskin som i et tidligere prosjekt var utviklet for kystfiskeflåten til å fungere også for større fartøy. På kort sikt vil måloppnåelse komme fiskere til gode, da maskinen vil redusere manuell sløying til et minimum. Dermed vil belastningsskader og påfølgende sykemeldinger som følge av langvarig tungt arbeid bli redusert.

 

På forhånd var det definert 6 helt konkrete delmål i prosjektet som måtte være oppfylt for at autolineflåten kunne ta maskinen i bruk. Så langt viser den nye maskinen potensiale til å kunne være en tilleggsmaskin om bord på havfiskeflåten for å effektivisere sløying og kapping av fisk som faller utenfor bruksområdet til dagens sløye- og kappemaskiner. 

 

Se film av maskinen i bruk her: 

 

 

Ved hjelp av fire forvalgsknapper tar maskinen fisk mellom 0,8-10 kg noe som er et større spekter enn dagens maskiner. Maskinen tar lite plass, er enkel og trenger lite vedlikehold. I tillegg er maskinen skånsom slik at restråstoff som lever og rogn i liten grad blir skadet.

 

Les mer om prosjektet her

 

 

keyboard_arrow_up