Aker Seafoods superkjøler for bedre kvalitet
Etter flere års forskning på superkjøling, er teknologien nå i ferd med å industrialiseres. Det første superkjølingsanlegget for sjømat ble satt i drift i Stamsund i Lofoten i månedsskiftet september-oktober, med gode resultater.
Superkjøling vil si å kjøle ned fisken til cirka 1,5 minusgrader, til grensen for at det begynner å dannes iskrystaller i muskelvevet. Dette kan forlenge holdbarheten med en til fire dager i forhold til vanlig kjøling, samtidig som fisken beholder smaksegenskapene til ordinær ferskvare. Superkjøling kan også effektivisere transporten betydelig, siden fisken kan fraktes uten bruk av plasskrevende og tung is. Dette kan redusere både transportkostnader og miljøbelastning. Linken er dessverre fjernet- Mer kontroll gjennom hele prosessenLinken er dessverre fjernet - Superkjøling gir oss mer kontroll gjennom hele prosessen, sier direktør for Aker Seafoods sitt anlegg i Stamsund, Claus Schive. - Vi får bedre kvalitet fra råstoff til ferdig produkt. I tillegg får vi bedre utbytte og kan produsere større andel spesialprodukter. Bak det nye anlegget ligger det flere års forskning og utvikling i regi av forskningsfondet FHF. Det har vært gjennomført en serie ulike prosjekter med fokus på hele verdikjeden, fra kartlegging på anlegg og om bord i trålere, til analyser i markedet. Aker Seafoods har gjennom flere år vært en aktiv part i ulike prosjekter, men også flere andre bedrifter har bidratt. De første forsøkene ble gjennomført hos Gunnar Klo AS i Vesterålen tidlig i 2005. I Stamsund har Aker Seafoods investert 35-36 millioner kroner i nytt utstyr, og anlegget kan nå produsere opptil 22 tonn ferdig, superkjølt vare per skift. Bedriften, som har 90 ansatte, produserer hovedsakelig produkter av torsk, men også av sei og hyse. Ifølge Schive har det ikke oppstått spesielle problemer under innføringen av superkjølingsteknologi i det tradisjonsrike selskapet, som har historie helt tilbake til 1876. Aker Seafoods har også planer om å bygge opp automatiserte produksjonslinjer med superkjøling av fersk filet i ytterligere to anlegg, i Hammerfest og Båtsfjord. Linken er dessverre fjernetProsjektresultaterLinken er dessverre fjernet Superkjølingsprosjektene ble satt i gang for å utvikle en metode til å bevare kvalitet på ferske produkter under distribusjon. Under følger en oversikt over de aktuelle prosjektene: For resultater fra "Prosjekt superkjøling" i 2005, se » Linken er dessverre fjernet prosjektsideLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetartikkelen "Superkjøling av filet"Linken er dessverre fjernet For resultater fra prosjekt "Superkjøling av torskeloins, holdbarhet og kvalitet", se » Linken er dessverre fjernetprosjektsideLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Superkjølte torskeloins II - holdbarhet"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Utbyttekontroller i hodekapping, ørebeinskutting og filetering av torsk"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Tilpassing og gjennomføring av superkjølingsprosess ved Norway Seafoods Hammerfest AS"Linken er dessverre fjernet For resultater fra "Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet fra fangst til marked", se » Linken er dessverre fjernetprosjektsideLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Temperaturstyring ved produksjon av fersk filet - fra fangst til marked"Linken er dessverre fjernet For resultater fra "Temperaturstyring fra fangst til marked", se » Linken er dessverre fjernetprosjektsideLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetfaktaarket "Kald hyse gir bedre filetkvalitet"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetfaktaarket "Kjøling ombord i ferskfisktrålere"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Superkjøling av fisk - en litteraturstudie og prosjektoversikt"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Fangstbehandling, kjøling og bearbeiding - en prosjektoversikt"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Temperaturstyring av fangst fra trålere"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW)"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Superkjøling av råstoff (hyse) før filetering og skinning"Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetrapporten "Behandling av filet i svak saltlake før superkjøling"Linken er dessverre fjernet Det er nylig startet et nytt prosjekt, "Automatisert, superkjølt produksjon av fersk filet", som skal dokumentere den relative økonomiske gevinsten ved automatisering, superkjøling og online teknologi i hvitfiskindustrien. Dette ses i lys både av prosesseffektivisering, redusert bemanningsbehov og energieffektivisering. For mer informasjon om prosjektet, se » Linken er dessverre fjernetprosjektsideLinken er dessverre fjernet Prosjektene er administrert av Filetforum hvitfisk og FHL på vegne av forskningsfondet FHF. Forskningen har i hovedsak vært gjennomført av SINTEF Energiforskning og Nofima Marin i Tromsø.