Til innholdet

Få tilbake rekefisket i Barentshavet – nytt FHF prosjekt starter nå

Rekefisket i Barentshavet har tradisjonelt vært et viktig fiskeri for den norske flåten. På grunn av de høye oljeprisene samt lave rekepriser har fiskeriet vært nede noen år, men de siste par årene har lønnsomheten vært oppadgående og stadig flere rederier sender trålerne sine på rekefiske igjen. Den aller største utfordringen i fiskeriet er knyttet opp mot regelverket for bifangst, som fører til at mange rekefelt stenges. FHF tar nå denne problemstillingen et skritt videre gjennom et nytt prosjekt, og vil se på ulike redskapstekniske løsninger for å redusere uønsket bifangst av yngel og polartorsk under tråling i Barentshavet.

hunnreker_med_utrogn_foto_oystein_paulsen_wide_large

FHF prosjektet i samspill med Fiskeridirektoratet og sammen med næring og FoU skal nå løse yngelinnblandingsproblematikken. Utviklingen av rekefisket i Barentshavet har i flere år vært et tema innenfor FHFs handlingsplan, og reduksjon av bifangst i fiskeriene og bifangstproblematikken generelt er forankret i Fiskeridirektoratet sine strategiske mål. SINTEF Fiskeri og havbruk, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Tromsø vil også delta i prosjektet.

Prosjektet som består av noen innledende tester på havet vil se på minst to ulike løsninger:
• bruk av lys i fiskeline, headlina og diverse andre punkt i trålen.
• bruk av et hull i overpanelet bak sorteringsristen for å slippe fri fiskeyngel.

Dette skal kjøres i samarbeid med næringen og vil få stor betydning for fremtiden av rekefisket i Barentshavet. Næringen har vist stor interesse og er allerede engasjert i prosjektet fordi yngelinnblandingen representerer et reelt problem som kan være avgjørende for lønnsomheten av fiskeriet.

"Bedre utsortering av yngel skal bety større tilgang til rekefelter som ellers hadde vært stengt for fiske, mindre sorteringsarbeid ombord og mer ressurs- og miljøvennlig fiskeri," sier Rita Maråk fagsjef i FHF

For mer informasjon og for å følge dette prosjektet:
Bifangstreduksjon i reketrål i Barentshavet

 

keyboard_arrow_up