Til innholdet
Fotokreditt: iStock

20.04.2021

Kan nordatlantiske fiskeoljer bli en viktig EPA/DHA-kilde til laksefôr?

FHF lyser ut inntil 5 mill. kroner til prosjekter for å kartlegge potensialene

Del artikkel

Det er knapphet på marine oljer på verdensmarkedet, som er en viktig fôrråvare for laksens helse og robusthet og som sikrer nødvendig innhold av omega-3 fettsyrer i laksefileten.
Nordatlantiske fiskeoljer har høyere konsentrasjon av enkelte lange enumettede fettsyrer sammenlignet med andre fiskeoljer på markedet. En slik fettsyre er ketolinsyre, som har vist seg å øke utnyttelsen av de helsefremmende langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA i både laks og mennesker. Ketolinsyre kan derfor være en meget gunstig fôrkilde som kan stimulere til økt syntese og dermed bedre utnyttelse av disse viktige omega-3 fettsyrene.

Tidligere prosjekter har vist positive effekter på postsmolt.
Dersom resultatene også er gyldige for stor laks under oppdrett i sjø, kan nordatlantiske fiskeoljer fra pelagisk fisk være en verdifull fôrkilde for laksenæringen.

FHF utlyser derfor midler til et prosjekt som skal fremskaffe kunnskap om hvorvidt langkjedete enumettede fettsyrer fra nordatlantiske fiskeoljer brukt som fôrkilde til oppdrettslaks i sjøfasen kan påvirke egen-syntesen av omega-3 fettsyrer.

Du finner utlysningen her.

 

 

 

 

keyboard_arrow_up