Til innholdet

12.09.2019
Maja Bævre-Jensen

Havbruk

Ny status: Ernæringsbehov og fôring av rognkjeks

Nytt faktaark om ernæringsbehovet til rognkjeks er nå tilgjengelig

Prosjekt:
901331
Les også
Les flere nyheter
Del artikkel

Rognkjeksen er en opportunist i matfatet, og spiser det som er lett tilgjengelig, uavhengig av næringsinnhold. Dette kan føre til feilernæring, som igjen kan gi en mindre robust fisk. Det å finne riktig fôr anses for å være en av de viktigste faktorene som må til for å øke fiskehelse og velferd. Dette prosjektet ledes av Nofima som samarbeider med NTNU, NMBU og Havforskningsinstituttet. For FHFs del så passer prosjektet rett inn i vår strategiske satsing på rensefisk.

Prosjektet ser på ernæringsbehov til både berggylt og rognkjeks. En status på rognkjeks er nå sammenfattet i et faktaark som du finner ved å klikke på lenke i bunn av teksten.

Rognkjeks må ha lettfordøyelig fôr frem til magen er funksjonell

Forsøkene så langt har vist at det skjer noe med PH i tarm til rognkjeks når den er rundt 1-2 gram. Da kommer syreproduksjonene i gang og før den tid må rognkjeksen ha et svært lettfordøyelig fôr. Når fisken er liten er det økt vekst med mer protein i fôret, selv om ingen av diettene var forskjellige i fht katarakt og dødelighet.

Studiene indikerer også at det trolig er negativt med for mye fett i fôret til rognkjeks. De diettene som var høyest i fettinnhold (opptil 20 %) ga fettansamling i slimcellene i tarm samt i lever. Det ga ikke utslag på dødelighet i disse forsøkene, men det kan trolig ha helsemessige effekter i miljø med naturlig smittepress.

Prosjektet vil pågå til midten av neste år.

Faktaark «Hovednæringsstoff i fôr til rognkjeks»

Siste status fra FHF prosjektene om rensefisk vil finnes på siden «Rensefisknytt»

 

keyboard_arrow_up