Til innholdet

03.12.2012

Havbruk

Ny samlet kunnskap kan øke overlevelse av rensefisk i vinter

I rensefisk-prosjektet som er et større omfang prosjekter der FHF er en betydelig aktør er det nå samlet konkrete forslag som kan øke overlevelse i vinterperioden.

Del artikkel

Rensefisk er det viktigste våpenet mot lakselus, og det er viktig å ta vare på leppefisken gjennom vinteren. Vinteren gir  store utfordringer knyttet til at det ikke lenger er mulig å få fatt i vill leppefisk, samt at effekten av leppefisken avtar.

«Gi dem nødvendig ro og fred om vinteren så betaler de tilbake med aktiv lusebeiting i de avgjørende vårmånedene, - kanskje de til og med holder holus borte i vintermånedene?» sier Per Gunnar Kvenseth, Bio Security Team-leader i Villa Organic.

Økt overlevelse av rensefisk gjennom vinteren vil gi oppdretterne reduksjon i behov for nyanskaffelse av rensefisk 2. år i sjøen, samt redusere kostnader til kjemiske avlusninger.

Gjennom FHF sitt rensefisk prosjekt skal man sørge for at oppdrettere får tilgang til eksisterende kunnskap om tilretteleggelsen for at rensefisken i merdene kan overleve vinteren 2012/2013 og være effektive lakselus-spisere når våren kommer. Overvintring av rensefisken er en av nøkkelfaktorene for å sikre at neste års stor laks har tilgang på nok rensefisk til å øke næringens evne til en bærekraftig innovasjon.

Her finner du konkrete tiltak og de beste erfaringer som kan gi verdifulle bidra i bekjempelsen av lakselus;

Hvordan kan man best få leppefisken til å overvintre i laksemerdene?

 

 

 

keyboard_arrow_up