Til innholdet

13.11.2012

Havbruk

Styrt foring gir boost av omega 3

Forskningsresultater viser at det er mulig å øke innholdet av marint omega 3 i laksefilet betydelig ved å velge det tidsvindu hvor fisken lagrer fett. Riktig sammensetning av foret med tilskudd av proteiner sikrer god tekstur og høyere slakteutbytte.

Del artikkel

Ved å gi laksen høyt nivå av marint omega-3 (EPA og DHA) på høsten vil en kunne høste fruktene helt til mars (33% økning i forhold til kontrollfôr)
Man ser også at standard kontrollfôr som brukes i næringen gir filet med et høyt omega-3 nivå.

Fileten er den best betalte delen av laksen. Resultatene viste at Protein+ fôret ga 1,5% høyere filetutbytte enn Kontroll fôret. Laksen som fikk Protein+ fôret hadde dessuten mindre innvollsfett, mindre fett deponert på hjertet og nesten 1% lavere sløyesvinn (dvs høyere slakteutbytte).

Kvalitetslaks er fast i kjøttet. Resultatene fra prosjektet bekreftetat spurtvekst kan føre til at filetene blir bløte og at det oppstår spalting. Fôret som var innblandet ekstra proteiner reduserte problemet med spalting og bløt tekstur. 

Det er ønskelig at laksefileter har god og jevn rødfarge. De tre laksegruppene som ble produsert i perioden mai-august 2011 hadde ulik filetfarge. Fra august til mars 2012 fikk all fisken samme pigmentmengde i fôret. Laksegruppen med den beste fargen i august (vekt 2,5kg) hadde også best farge ved slakt i mars (vekt 6,5 kg). Resultatene tilsier at valg av innfargingsregime har betydning for filetfargen på slaktefisk. 


Mer om resultatene og mulighetene for diskusjon rundt dette prosjektet vil presenteres i sin helhet på møtet Verdikjede Havbruk 26.-27. november, Gardermoen hvor vi har fremdeles ledige plasser:

 

 

keyboard_arrow_up