Til innholdet

Livsløpsstudier av kritiske innsatsfaktorer i settefiskfasen

FHF lyser ut prosjektmidler til finansiering av nye forskningsprosjekter på temaet: Livsløpsstudier av kritiske innsatsfaktorer i settefiskfasen for redusert biologisk risiko i sjøfasen

Utlysning avsluttet

Prosjektnr: 901793
Prosjektnr: 901770

Ny digital søknadsportal

Fra 1. januar 2025 har vi gått over til en digital søknadsportal for søknader på utlysninger.

Les mer

Bærekraft

FHF har innført en ny modell for bærekraftrapportering i prosjektene.

Les mer

Gjennom oppskalert og intensivert produksjonen i settefiskfasen, samtidig med at laksen utsettes for stadig mer håndtering og belastning i sjøfasen, er det enda viktigere at fisken er tilstrekkelig robust når den settes ut i sjø som smolt.

Hvilke innsatsfaktorer i settefiskfasen som er kritiske for at smolten blir tilstrekkelig robust for et godt liv i sjøfasen har vi fortsatt for lite kunnskap om, siden mange av disse faktorene har vært i stadig endring siden man startet med lakseproduksjon. Samtidig eksisterer det mye kunnskap og ikke minst erfaringer fra tidligere som ikke fullt ut tas hensyn til i dag.

Det er derfor behov for å gjennomføre livsløpsstudier der innsatsfaktorer i settefiskfasen blir testet enkeltvis under kontrollerte, men kommersielt reelle betingelser, som evalueres basert på undersøkelser av prestasjon gjennom hele settefisk- og sjøfasen og helt ut til slakt (inkludert produktkvalitet). Med slike livsløpsstudier kan det utformes konkrete beste-praksis anbefalinger for smoltproduksjon som gir mest mulig robust laks, noe som vil utgjøre kanskje det viktigste tiltaket for å styrke laksens helse, velferd og prestasjon og derved redusere biologisk risiko i sjøfasen.

Målsetting med prosjektene er å gjennomføre livsløpsstudier av oppdrettslaks der man kontrollert tester innsatsfaktorer i settefiskfasen som forventes å ha påvirkning på fiskens robusthet. Effekter skal evalueres ved analyser av relevante parametere for helse og prestasjon gjennom hele sjøfasen inkludert produktkvalitet på slaktelinja.

Kunnskapen skal resultere i anbefalinger om konkrete tiltak som vil redusere biologisk risiko for svekket fiskehelse og velferd i sjøfasen samt forbedre produktkvalitet og økonomisk bærekraft.

Det er ikke tatt stilling til økonomisk ramme for prosjektforslag eller totalt antall prosjekter som kan bli finansiert. Budsjett, finansieringsplan og kost/nytte for næringen vil være viktige kriterier i vurderingen av prosjektforslag.

keyboard_arrow_up