Utvikle ringnot og landnot for effektiv fangst og seleksjon, føring og lagring av levende pukkellaks i sjø
FHF lyser ut inntil 6 mill. kroner for å videreutvikle ringnot og landnot til effektive og skånsomme redskaper for fangst, føring og lagring av levende pukkellaks innenfor FHFs PiB - ordning.
Pukkellaks ble for første gang registrert i et stort antall i norske elvevassdrag i 2017, og har deretter kommet i et stort og økende antall hvert andre år.
Dette er bifangst i det ordinære fisket etter anadrom laksefisk i sjø.
Pukkellaks utgjorde 62% av all laksefisk som ble fangstet i sjøfiske, og der nesten all fangst ble gjort i Finnmark og Troms.
Pukkellaks er en ypperlig matressurs, og erfaringer som ble gjort i 2023 viser at det ligger et stort kommersielt potensiale i denne ressursen hvis man klarer å utvikle effektive fangstmetoder i sjø som samtidig er skånsomme mot annen anadrom laksefisk som atlantisk laks, sjøørret og sjørøye.
I 2025 er det forventet at det vil komme et rekordstort antall pukkellaks inn i norske fjorder og som søker til elvene for å gyte.
Det er to pågående forskningsprosjekter på pukkellaks som er finansiert av FHF, og hvor det blant annet er planlagt fangstforsøk med sikte på å skaffe til veie kunnskap som kan bidra til utvikling av effektive og skånsomme fangstmetoder for å fange laksen i sjø-fasen.
Målsetting er å utvikle teknologi for fangst, føring og lagring av levende pukkellaks i sjø.
Det er to delmål:
- Videreutvikle og teste liten ringnot for fangst og lagring av pukkellaks i sjø.
- Videreutvikle og teste landnot for fangst og lagring i sjø.
Det tas sikte på å etablere to prosjekter, ett på utvikling av ringnot og ett på utvikling av landnot.
Varighet: inntil 3 år
Det er satt av inntil 3 mill. kroner til utvikling av ringnot og 3 mill. kroner til utvikling av landnot.