Videreutvikle, optimalisere og implementere flyndresnurrevad
FHF lyser ut inntil 5 mill. kroner til å videreutvikle, optimalisere og implementere en skånsom, selektiv og effektiv flyndresnurrevad innenfor FHFs PiB-ordning.
Innenfor fjordlinjen langs norskekysten finnes det flere flatfiskarter (f.eks. rødspette (Pleuronectes platessa) og lomre (Microstomus kitt)) som per i dag er lite utnyttet. Næringen har vist interesse for å fiske etter disse artene, men det er flere utfordringer knyttet til beskatningen som må løses for å kunne utvikle et bærekraftig fiskeri, dvs. først og fremst at det utvikles fiskeredskap med god seleksjon og at fisket blir lønnsomt.
I 2015 og 2017 gjennomførte Havforskningsinstituttet en rekke forsøk som hadde som mål å utvikle en snurrevad for å kunne fiske flyndre med minimal innblanding av torsk. Forsøkene konkluderte med at det er mulig å ta tilnærmet rene flyndrefangster ved bruk av en snurrevad med lav åpningshøyde.
I FHF prosjekt 901717; Fangst og levendelagring av flatfisk ved bruk av artsselektiv snurrevad (2021 - 2024), viste resultatene at flyndre kan fanges effektivt med minimal innblanding av torskefisk med en forholdsvis liten snurrevad.
Til tross for de positive resultatene har næringen meldt om utfordringer knyttet til effektiviteten av flyndresnurrevaden som ble utviklet.
Målsetting med utlysningnen er å videreutvikle, optimalisere og implementere en skånsom, selektiv og effektiv flyndresnurrevad
Et prosjekt vil ha flere delmål:
- Utarbeide et design med utgangspunkt i redskapsbegrensninger ihht gjeldende regelverk
- Optimalisere snurrevaden mht effektivitet, selektivitet og skånsom fangsthåndtering
- Dokumentere hvordan nota oppfører seg samt registrere adferd under fangsting og fangstsammensetning
Det tas sikte på å etablere ett prosjekt