Til innholdet

Storsatsing på sjømat og helse

Mye er gjort på forskning av helse og sjømat, men det er mer å hente. Nå setter FHF i gang et prosjekt som kan ha stor betydningen for næringen, ikke minst fordi innretningen er annerledes enn det som er gjort tidligere, og det er på flere fronter.

fjord_trout_jan12__0145__baked_fjord_trout_with_apple_and_celerypreviewlarge

Det er den største satsingen fra næringens side på helse-dokumentasjon noensinne.
45 millioner har FHF satt av til dette over en treårsperiode. Med FoU-institusjoners og partneres bidrag blir totalsatsingen på 70 mill, og matchet med 9 mill. fra Forskningsrådet i et parallelt prosjekt er satsingen historisk.
Det er godt forankret i næringen gjennom bl.a. referansegruppe fra bedrifter.

En avgjørende forskjell fra tidligere studier er at det skal forskes på effekt av hele fiskemåltidet, ikke enkeltbestand-deler. I studien skal det være forsøk med alle aktuelle norske arter, ikke kun de fete fiskene, helse-effekter av hvitfisk-konsum er underdokumentert.

"Det har vært veldig ensidig fokus på fettsyrer og fete fiskearter når det gjelder helse sier fagsjef Merete B. Schrøder som er ansvarlig for satsingen i FHF."

Helsedepartmentet har fastslått at særlig Diabetes II og hjerte-/karsykdommer som følge av overvekt er sykdommer som kommer til å dominere i årene som kommer. Med en aldrende befolkning vil og muskelsvinn og benskjørhet hos eldre bli stadig mer fremtredende. Dette er derfor fremtredende områder for studien. I tillegg skal det gjennomføres forskning på læringsevne hos barn og fødselsdepresjoner.

Prosjektet gjennomføres i et konsortium av en rekke partnere, med FoU-institusjoner i Norge og flere andre land. NIFES er ansvarlig FoU-institusjon overfor FHF.

"Vi ser veldig frem til resultatene fra disse prosjektene, og vi skal bidra til at nytten for næringen blir størst mulig, avslutter Merete B. Schrøder i FHF."

keyboard_arrow_up