Til innholdet

FHF vil finne årsaken til dødelighet hos rognkjeks

I høst har næringen erfart episoder med akutt dødelighet av rognkjeks i ukene rett etter utsett i merd. Ulike årsaker er registrert, bakteriell sykdom (atypisk furunkulose) er en sannsynlig årsak. Andre faktorer som utilstrekkelige vaksiner, for liten kunnskap om hva som er optimale vaksineringsrutiner og antagelig også andre forhold antas å kunne ha betydning. Det er helt nødvendig å kartlegge hvorfor rognkjeks er så utsatt for den høye dødeligheten, og det bør skje raskt. FHF vil derfor nå gjennomføre en hurtig retrospektiv kartlegging og epidemiologisk utredning.

images662oveba

Veterinærinstituttet er prosjektleder, og skal prøve å finne frem til årsaker slik at tiltak kan iverksettes. Nytteverdien vil kunne bli behov for utsetting av færre rognkjeks, mer effektiv avlusning gjennom større overlevelse og bedre velferd for rognkjeks på de enkelte lokaliteter, som i sum også vil gi lavere kostnader for oppdretter.

«Rognkjeks er en svært viktig del av næringens kontroll med lakselus, og det er derfor nødvendig raskt å kartlegge hvorfor rognkjeks enkelte ganger er så utsatt for høy dødelighet i forbindelse med utsett», sier Kjell Maroni, fagsjef havbruk og miljø i FHF.  

Resultatene vil bli presentert på Rensefiskkonferansen på Gardermoen 8.-9.februar 2016, påmelding til konferansen gjør du her:
Påmelding Rensefiskkonferansen 2016

Mer informasjon om prosjektet:
Utredning av dødelighet i forbindelse med akutt dødelighet/forhøyet dødelighet hos rognkjeks i 2015

keyboard_arrow_up