Til innholdet

Riktig bearbeiding avgjørende for at dødfisk kan brukes til fôr

Bedre ressursutnyttelse og økt verdiskaping fra fisk som dør i merd er viktig i den sirkulære bioøkonomien. I prosjektet dFuse, finansiert av FHF og ledet av SINTEF Ocean, er målet å utvikle løsninger som gjør det mulig å utnytte en større andel av dødfisk til fôr. Nå er første delrapport ferdigstilt.

Foto: Geir Mogen, Sintef
Havmerd Dfuse Sintef Geir Mogen
Tekst modul

Hovedmålsettingen med prosjektet er å utvikle nye metoder, produkter og dokumentasjon som kan legge til rette for bedre ressursutnyttelse og økt verdiskaping fra fisk som dør i merd.

SINTEF Ocean har så langt fokusert på å undersøke viktige kvalitetsparametere i ensilasje av dødfisk med tanke på fôrproduksjon. Videre i prosjektet skal det gjennomføres kontrollerte forsøk for å undersøke effekten av prosessering på biosikkerhet, og egnethet for dyrkning av lavtrofiske organismer som insekter og marine invertebrater ved bruk av dette materialet.

Tre faktorer avgjør kvaliteten

Delrapporten viser at kvaliteten på råstoffet avhenger av tre avgjørende faktorer:

  • Effektiv kverning av dødfisken
  • Riktig mengde syre og antioksidant
  • Rask bearbeiding

Dette er nødvendig for å hindre oksidasjon i oljen og dannelse av biogene aminer i fiskeproteinkonsentrat (FPC).

Lovende kvalitet på olje og protein

Analysene viser at både olje og protein fra dødfisk (klassifisert som kategori 2, K2) har en sammensetning og kvalitet som gjør at de har potensial for bruk i fôr.

I dag blir K2-dødfisk hovedsakelig brukt til biogassproduksjon eller som brensel. Sammenlignet med kategori 3 (K3) materiale, som stammer fra ordinær slakting, er kvaliteten på olje og proteinkonsentrater fra K2 relativt lik.

Dette gir grunnlag for å jobbe videre for å dokumentere hvorvidt K2-dødfiskensillasje trygt kan brukes til «særlige» fôringsformål – noe som på sikt kan gi grunnlag for investeringer og økt verdiskaping.

Tre viktige funn i forskningsrapporten

  1. Både olje og protein fra dødfisk har en sammensetning og kvalitet som gir potensial for bruk til «særlige» fôringsformål. Dette gir nye muligheter for ressursutnyttelse og inntektsstrømmer i oppdrettsnæringen.
  2. K2-råensilasje har typisk lavere fettinnhold og høyere askeinnhold enn K3, siden det ofte består av hel fisk. Likevel viser analysene at oljer og proteinkonsentrater fra K2 holder lovende kvalitet.
  3. Rask og korrekt håndtering av dødfisk er nøkkelen til å opprettholde kvalitet. Riktig mengde antioksidant bevarer oljekvaliteten, mens rask syretilsetning er nødvendig for å forhindre uønsket bakterievekst og dannelse av biogene aminer i proteinkonsentrater.

– Død fisk er for verdifull til å bli brent 

– Selv om det viktigste bidraget til økt verdiskaping skjer gjennom næringens arbeid for å forebygge dødelighet og bedre fiskevelferden, er riktig behandling av dødfisk også viktig for ressursutnyttelsen, sier Jørund Larsen, fagsjef i FHF.

– Med god håndtering og bearbeiding inneholder død fisk ingredienser som er for verdifulle til at de skal ende som brensel i framtiden, legger han til.

Avslutningsvis er det riktig å nevne at bruk av selvdøde dyr til fôr er i utgangspunktet forbudt i henhold til både norsk lov og reguleringer i EU.

keyboard_arrow_up