Til innholdet

Prosjektnummer

900510

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900510
Status: Avsluttet
Startdato: 15.12.2010
Sluttdato: 30.11.2013

Optimal fangstbehandling av råstoff til klippfiskindustrien

Reklamasjoner knyttet til fryst råstoff til klippfiskindustri
Det ble utarbeidet ett spørreskjema tilpasset flåten og ett tilpasset fiskeindustrien (klippfisk). Spørreskjemaet ble sendt til 14 fartøy og 18 industribedrifter og 3 fiskesalgslag. Man fikk tilbake 7 svar fra flåten og 10 svar fra industribedrifter. Undersøkelsen er ikke representativ for hele næringen. Imidlertid gir den et inntrykk av omfanget av og årsaker til reklamasjoner.
 
Fiskeindustri
Generelt foretrekker fiskeindustrien linefanget råstoff. De kjøper også mye trålfanget fisk, men kvaliteten på linefanget er bedre. Fryst råstoff er bedre enn fersk (bl.a. egenskaper som farge og spalting foruten utbytte). 

I markedet: Brasil, som kommer oftest med reklamasjoner (bl.a. annet knyttet til farge, bløt fisk, løs i kjøttet, knekte ørebein, spalting, kveis, blodflekker og grad av tørrhet).
 
Noen gir ikke tilbakemeldinger til båten ved reklamasjoner mens andre gjør det. Det skal være mottakskontroll ved lossing og man mener derfor at reklamasjonsforhold skal oppdages da. Mye av kontakten mellom fartøy og mottaksbedrifter har blitt “ødelagt” på grunn av at fartøy nå i større grad leverer til fryselager. Kommunikasjonen mellom fartøy og mottaksanlegg blir dermed redusert. Flere nevner at det er viktig at båtene har ansvaret for at varene er losset. De sier også at fartøyene må bli flinkere til å ta om bord mindre hal for å unngå klemskader, og unngå at det tar for lang tid før bløgging. Det er viktig at fisken får blø godt ut.

Flere nevner også at det er viktig med opplæring av mannskapet. Noen mener det er viktig med langsiktige kontrakter mellom flåte og mottak for å sikre stabil og god kvalitet.
 
Fartøy (Undersøkt: 4 linebåt, 3 trål og 1 garnbåt)
De fleste har den oppfatningen at linefisk er av best kvalitet, på grunn av lite klemskader, den kommer levende om bord og blir raskt bløgget. Noen mener at det er størrelsen på hal (trål) som er avgjørende om trålfisken blir av god kvalitet. To fartøy sier at de følger opplæringsmanualer, mens resten ikke har manual.

Noen nevner at det er viktig å få tilbakemelding fra kjøpere, produsenter og forbrukere. Ved reklamasjoner blir det ofte fokus på pris, og årsak og læring ut fra det blir fort overskygget av dette. Selv om de har lite reklamasjoner mener flåten at de hele tiden kan bli bedre når det gjelder kvalitet. Men det er for lite premiering for å produsere god kvalitet.
 
Salgslag
Salgslagene mener at linefartøy jevnt over har best kvalitet på fisken. Flere tråler og garnbåter har imidlertid forbedret kvalitet de siste årene og har større fokus på kvalitetsforbedringer.
Reklamasjonsårsaker er mange og årsakene er for det meste feil fangsthåndtering. Et annet forhold er dårlig sortering og feilmerking. Forslag til forbedringer er bl.a. grundigere opplæring av mannskap i fangstbehandling og bedre sortering og merking av fangsten.

Isslurry nedkjøling av linefanget lange: Effekt på sluttkvaliteten til klippfisk
I dette arbeidet har en undersøkt effektene av isslurry-nedkjøling av langeråstoff under utblødning og skylling sammenlignet med vanlig prosessering i sjøvannstemperatur. Resultatene viste at utblødning i 5–6 °C i 30 minutter gav god utblødning. Forsøkene viste at isslurry er en effektiv metode for å kjøle ned råstoffet på, der fiskens temperatur ble halvert fra 14 til 7 °C etter 30–60 minutter i bløggetanken. Forsøkene i klippfiskbedrift viste at utblødning av råstoffet i isslurry økte superiorandelen for klippfisk med 13 % sammenlignet med utblødning i sjøvann.
 
Kvalitetsfeilene blodfeil og oppriving ble redusert ved bruk av isslurry. Resultatene viste at utblødning av råstoffet i isslurry ikke gav store forskjeller på klippfiskfarge (hvithet og gulfarge) sammenlignet med utblødning i sjøvann. De fleste resultatene indikerte likevel at muskelfargen ble noe lysere ved å la fisken blø ut i isslurry etterfulgt av nedkjøling under skylletrinnet.
 
Møreforskning presisere at bruken av isslurry-nedkjøling er i en uttestingsfase der flere aspekter ved anlegget kan optimaliseres under den ordinære driften ombord. Dette vil kunne føre til større positive effekter på råstoffkvaliteten av nedkjøling enn det som har blitt påvist i dette forsøket.
Prosjektet er en del av den kortsiktige FoU-satsingen i handlingsplanen for saltfisk og klippfisk 2010–2013, og vektlegger optimal behandling av råstoffet fra fangst til marked.
 
Prosjektet er et samarbeid mellom flåteledd og klippfiskindustrien. Arbeidet om bord i linebåten er søkt finansiert gjennom RUP midler (regionalt utviklingsprogram) fra Møre og Romsdal fylke og Fagruppe for teknologi v/FHF. Produksjonsforsøk i klipfiskbedriften og uttesting i marked søkes finansiert gjennom FHF og Faggruppe for saltfisk og klippfisk.
 
Gjennom verdikjedeprosjektet skal en teste ut et nytt isslurry-system i utblødningstankene til linefartøyet M/S Loran og kartlegge om optimaliserte utblødningsmetoder gir økt utbytte og produktkvalitet på ferdigprodusert klippfisk.
 
NOFIMA har undersøkt effekten av utblødning av oppdrettstorsk i kjølt RSW (nedkjølt sjøvann) (Akse m.fl. 2008). Utblødning i -2 °C vann var like god som i 9 °C. Digre m.fl. (2010). Man fant at torsk som ble kjølt i 0 °C is/sjøvann var signifikant fastere i konsistensen enn fisk lagret i is/sjøvann (2–3 °C) og RSW (0–1 °C) Resultatene indikerer at utblødning i kaldt vann vil forbedre den generelle produktkvaliteten. Isslurry, kombinert med effektiv sirkulasjon i utblødningstanken, kan gi enda lavere temperatur enn RSW-kjøling.  For lav temperatur kan imidlertid føre til iskrystaller i kuttflatene og i fiskekjøttet. Isslurrysystemet må testes ut for å finne optimal temperatur som ivaretar kvaliteten på best mulig måte.
 
For klippfiskindustrien vil et hvitere, fastere og et mer ensartet råstoff kunne gi høyere andel av superior produsert klippfisk i forhold til dagens produksjon. Dette vil være med på å øke lønnsomheten i klippfiskproduksjonen, en næring som produserer på svært små marginer. 
Å utvikle en metode for utblødning som sikrer god kvalitet på linefanget torsk for anvendelse i klippfiskproduksjon. 
 
Delmål
• Å utteste nytt isslurrysystem om bord i M/S Loran.
• Å kartlegge hvordan endringer i temperatur i utblødningstankene påvirker kvaliteten på råstoff og ferdigprodusert klippfisk.
• Å kartlegge omfanget og årsaker til reklamasjoner for råstoff til klippfiskindustrien.
• Å teste ut klippfiskprodukter som har gjennomgått “forbedret produksjon” hos utvalgte kunder i markedet.
Prosjektet legger vekt på bærekraft i form av bedre ressursutnyttelse og forbedret kvalitet på råstoffet om bord i linebåtene og i klippfiskbedriftene for å oppnå høyere priser for ferdigprodukter.
 
Korrekt fangstbehandling er viktig ut fra et kvalitetsaspekt og lønnsomheten for mannskap, rederi og klippfiskindustri. Tap av kvalitet kan ikke rettes opp igjen.
 
I dag selges det vanligvis superior klippfisk (beste kvalitet) med en innblanding på 10–20 % universal klippfisk (andre sortering). Andel innblanding varierer i ulike markeder. Dersom andelen universal i en fangst overstiger dette må denne fisken selges separat som universal kvalitet. Dette gir anslagsvis 6–8 kr/kg lavere pris.
Prosjektet har 4 arbeidspakker. Råstoffet som brukes er torsk. Kontrollen i forsøkene er torsk som er utblødd i sjøtemperatur uten kjøling.

I første fase av prosjektet innhentes tilgjengelig litteratur og informasjon om utblødning, kvalitet og effekter av kjøling, frysing, salting og tørking av torsk. Mye FoU-arbeid er utført både nasjonalt og internasjonalt innenfor dette området, og forskningsoppsettet i uttestingen må baseres på resultat fra tidligere arbeid, anbefalinger og næringsaktørene sine erfaringer. Aktuelle metoder vil bli testet ut og vurdert under tokt 1.
 
Arbeidspakke 1: Uttesting av isslurrysystem om bord i linebåt M/S Loran 
Det er planlagt å gjennomføre 2 tokt: Under det første toktet skal en teste ut isslurryanlegget og kartlegge optimal utblødningstid og kvalitet på fisken. Under det andre toktet skal en teste ut de mest lovende resultatene fra første toktet og produsere fisk som er utblødd under ulike betingelser. 
 
Arbeidspakke 2: Produksjonsforsøk i klippfiskbedrift med råstoff fra tokt 2
 
Arbeidspakke 3: Kartlegging av reklamasjoner i klippfiskindustrien
Skal en kartlegge omfanget og årsaker til reklamasjoner
 
Arbeidspakke 4: Markedstest
Her markedstestes den ferdigproduserte klippfisken for å kartlegge om det er kvalitetsforskjeller for de ulike utblødningsmetodene.
Det vil bli utarbeidet en åpen rapport fra prosjektet.

Informasjon om prosjektet og resultater fra arbeidet vil bli presentert i populærvitenskapelige artikler både på FHF og Møreforsking sine nettsider og i media.

Prosjektet vil også bli presentert og diskutert i faggruppesamlinger i faggruppen for klippfisk/saltfisk. Det er viktig å spre informasjon om resultatene til hele flåteleddet.
keyboard_arrow_up