Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

232044

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 232044
Status: Avsluttet
Startdato: 01.03.2006
Sluttdato: 31.12.2008

Overføring av toksafen-forbindelser fra fôr til fisk

Den analytiske metoden brukt for å måle disse forbindelser er utviklet ved NIFES med støtte fra et tidligere FHF prosjekt ”Metodeutvikling og validering av toksafen-forbindelser” (FHF-232034). Det har vært kjørt et fôringsforsøk i et år med laks enten gitt et fôr basert på fiskeolje og fiskemel, eller et fôr med mest mulig plantemel og planteolje. De siste fem måneder ble fôrene byttet slik at man kunne studere opptak og utskillelse av toksafen fra fisken.
 
Forventet nytteverdi
Modellen utviklet i dette prosjektet kan brukes av oppdrettere for å estimere hvor mye toksafen det er i oppdrettslaks ved slakt. Kunnskapen er også nyttig for EU og Mattilsynet i eventuelle endringer av grenseverdier for toksafen i fôringredienser og fiskefôr, og dersom det også etableres harmoniserte grenseverdi for toksafen i fisk og andre matvarer.
 
Organisering
Fôringsforsøket ble gjennomført i samarbeid med Havforsknings instituttet, og fôret ble produsert av Skretting ARC, som en del av EU prosjektet Aquamax. Dette prosjektet ble finansiert av FHF, EU-FRP6 og NIFES.

Prosjekktgruppen bestod av:
Anne-Katrine Lundebye Haldorsen (leder), Marc H. Berntssen og Britt Elin Øye, alle fra NIFES.
 
Toksafen er et plantevernmiddel som blant annet finnes som et miljøgift i fiskemel og fiskeolje, og fet fisk er hoved eksponeringskilde for disse forbindelser hos mennesker. EUs øvre grenseverdi for toksafen i fôr inkluderer kun tre toksafen forbindelser, mens det Europeiske mattilsynet (EFSA) anbefaler at tre andre toksafen forbindelser også bør inkluderes i både overvåkning og i regelverket. Det finnes begrenset kunnskap om overføring av disse forbindelser fra fôr til fisk
Å undersøke giftighet av forskjellige toksafen forbindelser hos oppdrettslaks ved gjennomføring av et fôringsforsøk, med undersøkelse av effekter på forskjellige biomarkører.
 
Resultatene fra prosjektet skal formidles til FHF i form av sluttrapport og skal formidles via NIFES sin hjemmeside, samt publiseres internasjonalt.
keyboard_arrow_up