Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

251044

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 251044
Status: Avsluttet
Startdato: 01.08.2005
Sluttdato: 31.12.2007

Effektiv sløying og håndtering av biprodukter om bord i kystflåten. Bygging og utprøving av nye kystfiskefartøy

Prosjektet var delt inn i 4 faser, der de to første omfattet etablering av prosjekt og planlegging av fartøy med nye løsninger om bord. Dette ble gjennomført i perioden 2002–2004, og resultatene foreligger i RUBIN-rapport nr. 4204/117.

Sammendrag
Fase 3 og 4 omhandles i Rubin-rapport nr. 4204/154. Rapporten beskriver hver båt mht. mål, utstyr om bord, beskrivelse av arbeidsflyt og arbeidsoperasjoner og erfaringer. Tilstrekkelig plass om bord, god tilgang på vann og godt arrangement på dekk for sortering av de ulike fragmenter er sentrale forutsetninger for å få til en god biprodukthåndtering.

Etter at båtene var ferdigstilt ble disse fulgt opp gjennom en registreringsperiode i løpet av første driftsår. Registreringen omfattet kvantum fisk og biprodukter, oppnådde priser og inntjening. Det var kun biprodukter fra torsk som ble registrert, ikke sei og hyse eller annen fisk. I registreringsperiodene landet båtene til sammen 84 tonn biprodukter av torsk til en verdi av 235 000 kr. Gjennomsnittlig leverte hver båt 14 tonn biprodukter til en verdi av nesten 40 000 kr og 35 tonn torsk (hovedprodukt) til en verdi av 845 000 kr. Biproduktene utgjorde 29 % av landet kvantum og 4,4 % av verdien.
En videreføring av tidligere prosjekt fra RUBIN for effektiv sløying og sortering av biprodukter om bord i kystbåter under 45 fot. Med finansiering og oppfølging av RUBIN starter Selfa Arctic, sammen med fiskere og mottaks anlegg, et generisk prosjekt for å utvikle, igangsette og utprøve et effektivt system for sløying og håndtering av biprodukter i den fremtidige kystflåte. Prosjektet var delt inn i 4 faser, der de to første omfattet etablering av prosjekt og planlegging av fartøy med nye løsninger om bord. Dette ble gjennomført i perioden 2002-2004, og resultatene foreligger i RUBIN - rapport 4204/117.

Som en oppfølging av dette arbeidet ble det igangsatt to nye faser – fase 3 og 4, der fase 3 var bygging av kystfiskefartøy og tilrettelegging for innsamling av biprodukter og fase 4 registrering av biprodukter fra båtene.
Målsettinger
Fase 3: Å utvikle og bygge 6 nye kystfiskefartøy, spesialdesignet og tilrettelagt for rasjonell/effektiv sløying, behandling og oppbevaring av biprodukter samt en skånsom behandling av fisken. Der skulle det utvikles teknologi/arrangement for hvert av de 6 kystfiskefartøyene for å bringe sloet sortert, uskadet, ferskt og nedkjølt til land.

Fase 4: Å samle erfaringer fra drift etter fiske av ett års kvote.
​Selfa Arctic er utførende institusjon, stiftelsen RUBIN står som prosjektleder på vegne av FHF.

keyboard_arrow_up