Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

253184

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 253184
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2004
Sluttdato: 31.12.2007

Nedskalering og utprøving sløyelinje Sommarøy

Anlegget er levert av Melbu Systems AS, og etter 1,5 års drift viser det seg at anleggsinvesteringer har vært vellykkede. Dette går bl.a. på økonomiske innsparinger, rask håndtering av fisken, høy kvalitet på fisken og sloet, ergonomi (god tilbakemelding fra fiskerne) og logistikk.

Bedriften er svært fornøyd med linjen. Den er blitt imøtesett av fiskere og bedriftens ansatte. Linjen har ført til bedre kapasitet og flere fornøyde fiskere. Linjen fører også til en raskere håndtering av fisken, og den fremmer en høyere produktkvalitet enn hva det gamle systemet gjorde. Kvaliteten på fisken kan måles i økt holdbarhet samt mindre slagskader og opprivninger. Dette skyldes i at linjen gir en mer skånsom behandling, uansett hvilket produkt som behandles. Uttak av biprodukter har ikke økt og kvaliteten på rogn og lever oppfattes som uendret. Kvaliteten på slo for øvrig har vært stigende.

Betraktninger jf. lønnsomhet på det nye mottakssystemet i forhold til det gamle systemet, viser vesentlige forbedringer og økt lønnsomhet. Det er større og bedre muligheter for å sortere og håndtere biprodukter på en skånsom, og logistikkmessig bedre måte.

En større kapasitet på linjen betinger antagelig økt automatisering. Det brukes litt mer truck på denne linjen enn på de mer automatiserte. En lønnsomhetsanalyse mht. økt truck- bruk kontra økte investeringskostnader bør utredes nærmere.

Organisering
Prosjekt ble koordinert av stiftelsen RUBIN, og utført i samarbeid med Melbu Systems AS, Sommarøy Produksjonslag AS og Gunnar Klo AS. Utførende prosjektleder var Geir Rognan, Sommarøy produksjonslag.
Siftelsen RUBIN startet i 2002 opp et prosjekt for utvikling av mer rasjonell og effektiv sløying og sortering av biprodukter i fiskeindustrien. Dette arbeidet munnet ut i et pilotprosjekt ved Gunnar Klo AS, avd. Stø, der det i 2003-2004 ble installert og prøvd ut en ny, moderne sløyelinje. Dette viste seg vellykket og gav flere positive erfaringer.

Etter dette har det blitt gjennomført et pilotprosjekt for etablering og utprøving av en nedskalert sløyelinje. Dette har blitt gjennomført ved Sommarøy Produksjonslag AS på Myre, som tar imot fisk fra kystflåten. Hensikten var å få til en billigere og forenklet linje, som samtidig skulle ivareta effektivitet, kvalitet, muligheter for god sortering av innvoller og et godt arbeidsmiljø.
Å designe og utprøve en forenklet og nedskalert linje for effektiv sløying og sortering av biprodukter i forbindelse med ilandføring av rundfisk.
Den nye sløyelinjen kan bidra til effektivisert drift, økt lønnsomhet, høyere produktkvalitet og bedre arbeidsmiljø.
keyboard_arrow_up