Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

253204

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 253204
Status: Avsluttet
Startdato: 15.11.2005
Sluttdato: 15.07.2006

Økt verdiskapning av laksebiprodukter - laksebein som ingrediens i torskefor

Anvendelse av alternative råvarer i fôr til oppdrettsfisk er høyt prioritert for å sikre tilgang av egnede fôrråvarer og utvikling av kostnadseffektivt fôr til laks og marin fisk. Restråstoff fra produksjon av laks bidrar i likhet med andre marine biprodukter, med høyt innhold av aske og mineraler fra laksebein (hode/rygg), foruten noe protein og fettrester dels fra bein og dels fra kjøttfullt avskjær. Innledende forsøk med torsk har vist at denne arten utnytter mineraler fra fiskebein (industrifisk) betydelig bedre enn laks.

I fôringsforsøket ble det vist at både beinfraksjonen separert fra fiskemel og biprodukter fra krabbe (skall og stø) kan erstatte deler av fiskemel/ karbohydrat i fôret og gi en positiv effekt på tilvekst ved askeinnhold som er vesentlig høyere enn dagens kommersielle nivå. Resultatene indikerer at marine biprodukt med høyt askeinnhold kan være velegnet som fôrråvare til torsk uten videre behov for bearbeiding.

Tilgangen på biprodukter fra laks er forutsigbar mht råstoffvolum og lokalitet samtidig som produksjonstiden fra laksen tas opp av merdene til biproduktene foreligger er så kort at man er sikret høy råstoff ferskhet. Økt anvendelse av marint restråstoff fra laks i fôr til torsk kan bidra til en bærekraftig forvaltning av tilgjengelige fôrressurser og en mer kostnadsvennlig fôrproduksjon.

I det foreliggende torskeprosjektet legges det særlig vekt på å studere torskens evne til å utnytte mineraler fra laksebein, samt å vurdere om det er behov for alternativ prosessering for å gjøre mineralene mer tilgjengelige.

Prosjektet utføres ved Fiskeriforskning, avd Bergen og Rubin ved Sigrun Bekkevold er prosjektansvarlig på vegne av FHF.

I tillegg til finansiering fra FHF, bidrar Fiskeriforskning med 600.000 kr i egne midler.
Å utvikle lønnsomt og bærekraftig torskeoppdrett ved å fremskaffe kunnskapsmessig grunnlag for anvendelse av restråstoff fra produksjon av laks i fôr til torsk.

Delmål
• Biokjemisk karakterisering av næringsstoffer og underliggende komponenter i laksebein
• Biologisk uttesting av restråstoff fra laks i fôr til torsk
 
Formålet med dette prosjektet er derfor å vurdere egnetheten av askeholdig restråstoff fra laks som fôringrediens og mineralkilde til torsk, samt å vurdere om det er behov for teknisk bearbeiding av råvaren for å gjøre mineralene mer vannløselige og lettere tilgjengelige.
 
keyboard_arrow_up