Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

332042

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 332042
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2003
Sluttdato: 31.12.2006

Energisparing i fiskeflåten

To arbeidsseminarer
​Med sikte på å legge frem resultater og å få tilbakemeldinger fra næringen med hensyn til prioriteringer fremover ble det avholdt to arbeidsseminarer, det første tirsdag 20. april 2004 i Ålesund og deretter onsdag 21. april 2004 i Austevoll. Målet med disse arbeidsseminarene var å presentere resultater og prosjektideer for aktuelle næringsaktører.

På møtene ble det klart uttrykt interesse fra næringen for å utvikle og ta i bruk nye løsninger med sikte på energisparing. Basert på diskusjonen på møtene kan det konkluderes med at flere områderbør følges opp med forskningsprosjekter, og disse bør i størst mulig grad munne ut i konkrete
pilotinstallasjoner.

Aktuelle prosjektområder er:
ORC-varmegjenvinningsanlegg
Et implementeringsprosjekt foreslås utarbeidet i samarbeid med et interessert rederi med mål å få installert et demonstrasjonsanlegg.

CO2-kjøleanlegg
Et prosjektforslag anbefales utarbeidet med sikte på en pilotinstallasjon i samarbeid med et interessert rederi.

Sertifiseringsordning for grønne fiskefartøyer
Forslag til et forprosjekt anbefales utarbeidet der krav til en mulig sertifiseringsordning til grønne fiskefartøyer utarbeides. Forslag til miljøindikatorer bør utarbeides i et slikt prosjekt.

LNG som energibærer
Et forprosjekt anbefales utarbeidet med sikte på å utrede mulighetene for et naturgassdrevet fiskefartøy.

Prosjektorganisering
Prosjektet har vært fullfinansiert av FHF gjennom Norges forskningsråd. Sistnevnte har hatt ansvaret for å kvalitetssikre prosjektet faglig og administrativt. Prosjektet har egen prosjektside hos Forskningsrådet (prosjektnr. 157470).
I prosjektet skal det utvikles bedre kompetanse blant annet ved å innhente eksistrende relevant teknologi fra andre fagområder og det skal utvikles nye konkrete konsepter, systemer og designverktøy. Konseptutviklingen vil foregå i et nært samarbeid med aktuell leverandørindustri. I tillegg skal det bidras aktivt til å etablere fiskefartøy som flytende laboratorium med det formål å implementere nye løsninger for energieffektivisering samt å gjennomføre måleprogram for å prøve ut disse.

Å iverksette tiltak for reduksjon av energiforbruket innen fiskeflåten.

Det forventes at prosjektet vil bidra til løsninger for redusert energiforbruk innen fiskeflåten.
​Prosjektet struktureres i fire delprosjekter:

Delprosjekt 1

Teknologistatus

Delprosjekt 2

Konseptutvikling

Delprosjekt 3

Det flytende laboratorium

Delprosjekt 4

Informasjons- og resultatspredning

Prosjektorganisering
Prosjektet skal gjennomføres i tett samarbeid med det pågående strategiske instituttprogram “Bærekraft fartøyteknologi og flåtestruktur” som også gjennomføres ved SINTEF Fiskeri og havbruk.
keyboard_arrow_up