Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

333023-1

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 333023-1
Status: Avsluttet
Startdato: 31.01.2006
Sluttdato: 30.06.2008

Bruk av kompositt-/sandwichmaterialer som konstruksjonsmaterialer i store fiskefartøy

Fartøyutvikling: Forprosjekt for å utarbeide en deltaljplan for et hovedprosjekt på bruk av kompositt-/sandwichmaterialer i store fiskefartøy
Målsetting: Formålet med forprosjektet er å utvikle nødvendig grunnlag og å planlegge og forberede et opplegg for et hovedprosjekt for å ta i bruk kompositt- og sandwichmaterialer som konstruksjonsmateriale i store fiskefartøy. Arbeidet og planleggingen vil bli gjennomført i samarbeid med sentrale aktører i bransjen som omfatter skipskonsulenter, redere, verft og aktuelle produsenter. Viktige elementer som vil bli analysert i en slik forprosjektfase vil være bygging av store fiskefartøy i kompositt-/sandwich og utvikling av designløsninger for utvalgte komponenter/delkonstruksjoner som grunnlag for implementering. Hybridløsninger hvor ulike konstruksjonsmaterialer kombineres og utnyttes der de er mest fordelaktig vil også inngå som et element i en slik forprosjektfase.

Bakgrunn: Forprosjektet vil bygge på resultater fra prosjektet “Nye materialløsninger for fiskeflåten” som ble gjennomført i perioden juni 2003 til mai 2005. Prosjektet omfattet en kartlegging av behov for nye materialløsninger som kan bidra til å redusere vekt, korrosjon, slitasje, vedlikeholdsbehov og forbedre isolasjon av innredning og lasterom på fiskefartøy. Basert på resultatene fra kartleggingen ble det besluttet å fokusere på bruk av kompositt-/sandwichmaterialer og å gjennomføre konseptstudier for utvalgte komponenter/delkonstruksjoner hvor potensialet for forbedring ble ansett å være størst. Hensikten var å dokumentere de fordeler som kan oppnås. Det ble gjennomført konseptstudier for bruk av kompositt /sandwichmaterialer i overbygninger, RSW-tanker, store dekksluker og signalmaster. Resultatene viste at det kan oppnås betydelige vektbesparelser ved å ta i bruk kompositt-/sandwichmaterialer spesielt for overbygninger, RSW-tanker og store dekksluker. I tillegg vil det oppnås besparelser i vedlikeholdskostnader på grunn av materialenes korrosjonsresistens og lange levetid. Vektbesparelsene kan utnyttes til å bedre fartøyenes stabilitet, øke lastekapasiteten, redusere drivstofforbruk og øke marsjhastigheten.
Resultatene fra prosjektet viste at det kan oppnås betydelige fordeler ved bruk av kompositt-/sandwichmaterialer i fiskefartøy og det er også uttrykt ønske fra redere om å ta i bruk materialene. Det ble ansett viktig å føre dette arbeidet videre frem mot å utvikle designløsninger og konsepter for utvalgte komponenter/strukturer som grunnlag for implementering på fiskefartøy. En slik videreføring vil konsentreres mot bruk av kompositt-/sandwichmaterialer som konstruksjonsmateriale i store fiskefartøy og også omfatte en vurdering av å bygge hele fartøyene i kompositt-/sandwich. I denne sammenheng vil også hybridløsninger hvor de ulike konstruksjonsmaterialene utnyttes der de er best egnet, bli vurdert.

SINTEF Material og kjemi vil stå for utarbeidelsen av en plan for et hovedprosjekt om Bruk av kompositt-/sandwichmaterialer som konstruksjonsmaterialer i store fiskefartøy.

Eirik Ulsund ved Teknisk forum vil være prosjektkoordinator på vegne av FHF/IN.

Dette forprosjektet inngår for øvrig i prosjektpakken, Fartøyutvikling 2005, se direkte lenke nedenfor.

Kontakt person:
keyboard_arrow_up