Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

352032

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 352032
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2004
Sluttdato: 01.03.2005

Bruk av kompositt-/sandwichmaterialer som konstruksjonsmateriale i fiskefartøy

​Prosjektet gir en beskrivelse av materialene, de viktigste matrisematerialer og armeringsfibere, hvordan materialene bygges opp og hvilke faktorer som bestemmer egenskapene. Rapporten gir en grundig oversikt over styrke- og stivhetsegenskapene og hvordan disse påvirkes av fibertype, fibermengde og fiberorientering. Viktige egenskaper til kompositt-/sandwichmaterialer er angitt og sammenlignet med tilsvarende egenskaper for stål og aluminium. Det gis en oversikt over de fordeler som kan oppnås ved bruk av sandwichkonstruksjoner når det gjelder stivhet og styrke i forhold til vekt. Bruk av sandwichkonstruksjoner sammenlignes med konvensjonelle materialer som stål og aluminium.

Det gis også en oversikt over komposittmaterialenes langtids mekaniske egenskaper som utmatting og siging, skaderesistens og resistens overfor kjemikalier og miljøpåvirkninger. Det er tatt med flere eksempler på anvendelser av komposittmaterialer som er relevant for bruk i fiskeflåten og som viser litt av bredden i anvendelser hvor kompositt-/og sandwichmaterialer benyttes i dag.

Samlet rapportering for hovedprosjektet er tilgjengelig på “Nye materialløsninger for fiskeflåten” (FHF-352012)

Prosjektet har vært finansiert gjennom Norges forskningsråd med delfinansiering fra FHF. Førstnevnte har hatt ansvaret for å kvalitetssikre prosjektet faglig og administrativt. Dette delprosjektet, som inngår i hovedprosjektet “Nye materialløsninger for fiskeflåten”, har egen prosjektside hos Forskningsrådet (Forskningsrådets prosjektnr. 151832) med supplerende informasjon og publikasjoner.
Prosjektet er et delprosjekt som inngår i hovedprosjektet “Nye materialløsninger for fiskeflåten” (FHF-352012) og fokuserer på bruk av kompositt-/sandwich som konstruksjonsmateriale for store fiskefartøy (40–60 m). Dette prosjektet vil bygge på andre resultater som ble oppnådd i hovedprosjektet som ble startet i 2002. Sistnevnte omfattet blant annet en kartlegging av komponenter hvor det var behov for nye materialer og analyser som dokumenterte fordelene for noen av disse.

Fiskefartøy er godt egnet for å lages kompositt-/sandwich fordi mange dekk og stor avstand mellom bunn og øvre dekk gir en bøyestiv konstruksjon. Fordeler som trekkes frem er blant annet betydelig vektreduksjon, lettere å manøvrere, mindre slitasje på bruk i dårlig vær, lavere drivstofforbuk, økt hastighet, god isolasjon og ingen problemer med kondensdannelse.
​Hovedmål
Å utvikle et grunnlag for bruk av kompositt/sandwichmaterialer som konstruksjonsmateriale i store havgående fiskefartøy.

Delmål
• Å gjennomføre en konseptstudie for fastlegge potensialet ved å lage store fiskefartøy i kompositt-/sandwichmaterialer.
Å utvikle detaljerte designløninger for utvalgte komponenter /delkonstruksjoner i kompositt-/sandwichmaterialer som grunnlag for implementering på fiskefartøy.
​Studien vil samtidig bidra til å avdekke nye muligheter og behov for bruk av komposittmaterialer og gi et totaloversikt over hvor de største potensielle gevinster ligger.

Prosjektet tar sikte på å gjennomføre en konseptstudie for å lage store fiskefartøy i kompositt-/sandwichmaterialer. Det er valgt å ta utgangspunkt i en 57 m snurper som forberedes for bygging i stål og hvor nødvendige data vil være tilgjengelig. Målsettingen er å belyse gevinster og kartlegge problemområder for utvikling av et slikt fartøy i kompositt/sandwich.

Prosjektet vil også utvikle detaljerte designløninger for utvalgte komponenter som ble analysert i hovedprosjektet “Nye materialløsninger for fiskeflåten” (FHF-352012) frem til konsepter som er klare for implementering. Dette arbeidet vil primært konsentreres om RSW-tanker, overbygg og luker. Nye komponenter vil bli vurdert under gjennomføringen.

I prosjektet vil det også inngå en analyse av drivstofføkonomi for sammenlignbare fiskefartøy i stål og kompositt/sandwich.

Prosjektet vil bli gjennomført i nært samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk, skipskonslulentfirma og potensielle produsenter av fiskefartøy og komponenter i kompositt/sandwich.
keyboard_arrow_up