Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

552132

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 552132
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2002
Sluttdato: 01.04.2005

Infektuøs lakseanemi virus: Molekylær epidemiologi og karakterisering av virusets glykoproteiner

Et geneotypingssystem ble etablert inkludert utprøving på feltmateriale ILA-virusets strukturelle proteiner ble identifisert og karakterisert.
 
Det ble funnet variasjon for virusets fenotypiske karaktertrekk som kan ha betydning for forståelse av virulens og patogenese.

Virus ble typet ved hjelp av monoklonale antistoffer og det ble identifisert ni serogrupper. Tentativt identifiserte man også tre mulige nøytraliserende epitoper på HE-proteinet.

Resultat av samarbeidet med nasjonale og internasjonale partnere ga åpenbare synergieffekter.

Universitetsstipendiat Vidar Aspehaug forsvarte sin doktorgrad, “Characterization of Major Structural Proteins of the Infectious Salmon Anemia Virus (NAV)” som inneholdt tre arbeider knyttet til prosjektet ved Universitetet i Bergen, våren 2005.

Avdelingsingeniør Jannicke Wiik forsvarte våren 2005 sin MSc-oppgave basert på et arbeider knyttet til prosjektet, “Monoklonale antistoffer mot infeksiøs lakseanemivirus (ILAV) - etablering karakterisering og serotyping”.

Totalt sett vurderer prosjektgruppen gjennomføringen som god og at resultatene var gode og i overkant av forventet. Det ble etablert viktige erfaringer og kunnskap som styrker Veterinærinstituttets evne til å gi råd og bidra til en god forvaltning av ILA/denne sykdommen.

Supplerende informasjon
Prosjektet har vært finansiert gjennom Norges forskningsråd med finansiering fra FHF og egenfinansiering fra Veterinærinstituttet. Førstnevnte har hatt ansvaret for å kvalitetssikre prosjektet faglig og administrativt. Prosjektet har egen nettside hos Forskningsrådet med supplerende informasjon og publikasjoner.
Infeksjoner som skyldes infeksiøs lakseanemivirus fører til en av de mest tapsbringende sykdommer norsk oppdrettsnæring sliter med. Viruset og sykdommen er påvist i Skottland, Canada, USA, Færøyene, Chile i tillegg til Norge. Dette betyr at land som har lakseoppdrett som en viktig nærings- og inntektskilde, må satse ytterligere på å bringe denne sykdommen og viruset som forårsaker den, under kontroll.
1) Å praktisk etablere genotyping basert på HE-genet og gp50 (f)-genet, samt evaluere dette typesystemet for praktisk bruk i forbindelse med sykdomsoppklaring og diagnostiske utredninger. Videre komplettere fylogenien for ILA-virus ved å forsøke å inkludere mer sekvensinformasjon fra gamle ILA-utbrudd.
2) Å identifisere og karakterisere virusets strukturelle proteiner med hovedvekt på overflate-glykoproteiner.
3) Å karakterisere ILA-virus fenotypisk med tanke på identifisering av virulensfaktorer- og markører. 
Intensjonen med prosjektet er å karakterisere viktige virale komponenter, spesielt de membranbundne overflatestrukturer som viser genetisk- og antigen variasjon. Deres antigen- og biologiske egenskaper er viktige for å studere utvikling og overføring av virussmitte, for fremtidig vaksineutvikling og for diagnostikk.
Prosjektet skal etablere en solid plattform når det gjelder kunnskap, publikasjoner, reagenser, samling av virusisolat, metoder for videre undersøkelse av virusets virulensegenskaper med tanke på å avdekke sykdommens patogenese, for å etablere en robust diagnostikk og en plattform for utvikling av effektive vaksiner.
Det blir utarbeidet en rapport som gjøres tilgjengelig på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up