Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

573013-4

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 573013-4
Status: Avsluttet
Startdato: 03.06.2005
Sluttdato: 28.02.2007

Hovedprosjekt Anvendelse av pre-rigor laks som råstoff til salting og røyking del LAKS05

Foredling av laks: Prosjekt for å undersøke om pre-rigor laksefilet kan brukes som råstoff til salting og røyking.
Målsetting: Prosjektets hovedmål er å undersøke muligheten for å bruke pre-rigor filet av laks som råstoff til salting og røyking.

Fundamentale prosesser som saltopptak og -fordeling i muskel ved bruk av filet med varierende rigor-status og salteteknologi skal undersøkes. Effekten av rigor-status under salting og salteteknologi på kjemiske, fysiske, sensoriske og mikrobiologiske kvalitetsparametere i røykte fileter skal undersøkes, og sammenlignes med kvalitet av røykte fileter metoder (post-rigor filet).

Bakgrunn:
Salting og røyking av laksefisk gjennomføres vanligvis post-rigor (3-5 dager etter slakting). En viktig årsak til dette er rask inntreden av rigor. I løpet av de senere årene er det imidlertid blitt mulig å prosessere laksefisk pre-rigor, da redusert slaktepress og nye slaktemetoder har medført at rigor-inntreden er blitt mer kontrollert og kommer på et senere tidspunkt. Pre-rigor filetering har vist seg å gi signifikant bedring av kvalitetsparametre som spalting og tekstur. Egnetheten av pre-rigor filet til salting og etterfølgende røyking er derimot mindre undersøkt. Systematiske studier av dette vil føre til ny kunnskap til industrien med tanke på å prosessere fileten raskest mulig etter slakting av fisken. Dette kan gi konkurransefortrinn (ferskhet) i forhold til røykerier og økt lønnsomhet i norsk videreforedling.

Forskningsinstitusjonene, Norconserv og Fiskeriforskning, har det faglige ansvaret for planlegging, gjennomføring og rapportering av FoU-aktiviteten i prosjektet.

Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har det overordnede prosjektansvaret sammen med en styringsgruppe sammensatt av bedriftsrepresentantene i hovedprosjektet Lønnsom foredling av laks.

Prosjektet er et delprosjekt i Handlingsplanen for lønnsom foredling av laks 2005 og er finansiert av Innovasjon Norge og FHF.

Kontakt person:
keyboard_arrow_up