Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

622024

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 622024
Status: Avsluttet
Startdato: 10.05.2004
Sluttdato: 11.05.2004

Demo av on-line måling av vanninnholdet i klippfisk

​On-line måling av vanninnholdet i klippfisk, demodag i Ålesund, 11. mai 2004
​I regi av Matforsk AS arrrangerte man en “demodag” 11. mai 2004 hos Westfish av hvordan måle vannprosenten i klippfisk ved hjelp av nær infrarød spektroskopi (NIR). Denne demonstrajonen var basert på resultater fra hovedprosjektet “Objektiv hurtigmåling av vanninnhold i klippfisk – utvikling av metode basert på nær-infrarød spektroskopi” (FHF-442012) (Forskningsrådets prosjektnr. 156303).

Rundt 20 sentrale aktører fra næringen kom for å se på utstyret. Et større sett med klippfisk av varierende kvalitet og fuktighet ble plukket ut fra produksjonen til WestFish av erfarnevrakere. Vanninnholdet ble vurdert. Fiskene ble så kjørt igjennom maskinen som beregnet vanninnhold basert på kalibreringsmodeller fra prosjektet. Det målte vanninnholdet stemte godt overens med vurderingen til erfarne fagfolk.
​Prosjektet er et formidlingsprosjekt som følger opp prosjektet “Objektiv hurtigmåling av vanninnhold i klippfisk – utvikling av metode basert på nær-infrarød spektroskopi” (FHF-442012) (Forskningsrådets prosjektnr. 156303).
​Å demonstrere vannmålingsutstyret basert på resultater fra hovedprosjektet om automatisk måling av vanninnholdet i klippfisk.
​Resultatene fra hovedprosjektet viste i følge prosjektgruppen at systemet kan/bør kommersialiseres for bruk på næringsmidler. Man inviterte derfor inn salt- og klippfisknæringen til en presentasjon av prosjektet samt fremvisning og demonstrasjon av skanneren hos Westfish AS.

​Prosjektet er formidling per se.

keyboard_arrow_up