Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900043

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900043
Status: Avsluttet
Startdato: 21.04.2008
Sluttdato: 19.09.2008

Status for havbeite 2008. Modeller for videre utvikling

 
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond finansierte 2003/04 et forprosjekt vedrørende havbeite. Et rammenotat for prosjektet ble utarbeidet av Abraham Hallenstvedt i samarbeid med Terje Flatøy 31.mars 2003. Utformingen av prosjektet ble drøftet av Knut A. Hjelt og Kjell Maroni (FHL havbruk) og Edel Åsjord (Norges Fiskarlag).

Prosjektet var delt i to deler.
Delprosjekt I :

Rettslige problemstillinger som følger av Havbeiteloven med forskrifter.

Denne delen av prosjektet ble ikke gjennomført bl.a. fordi havbeiteloven skulle inkorporeres i en ny oppdrettslov med de endringer dette ville kunne medføre.

Delprosjekt II:

Kartlegging av problemstillinger knyttet til to havbeite-prosjekter. Prosjektleder for dette prosjektet var Bernt Aarset. Rapport fra prosjektet Sjødyr på beite eller eksklusiv fangst? Regulering og modeller for havbeite i den norske kystsonen foreligger som SNF- rapport nr.07/05

Bergen, februar 2005.

De to havbeiteprosjektene som inngår i kartleggingen var Hummerutsetting Kvitsøy og Oppdrett av Kamskjell (Helland Skjell A/S).

Det har nå gått fire år etter at dette prosjektet ble avsluttet (mai 2004) og det har siden den gang vært to konsesjonsrunder for havbeite med hummer og kamskjell. Det legale rammeverk for havbeite har nå vært på plass i 7 år

(Havbeiteloven 2001-2005 Akvakulturloven 2006) og erfaringene tyder på at opplegget for og innretningen av rammeverket for utvikling av havbeite ikke synes å oppfylle de mål som var satt i lov/forskrifter for havbeite. Det er derfor nødvendig og også av betydelig interesse å få gjennomført en evaluering av erfaringen fra de to konsesjonsrundene og utviklingen av havbeite under de rammebetingelser det legale regelverket nå gir.

Det vil også nå være rimelig å ta opp igjen til vurdering de rettslige problemstillinger som ikke ble gjennomført i 2003 i påvente av den nye akvakulturloven.

På denne bakgrunn er det etter initiativ fra FHF – fondet gjennom LUR - programmet utarbeidet et forslag til prosjekt kalt; Status for havbeite 2008. Modeller for videre utvikling.

Hovedformålet med prosjektet er å evaluere resultatet av de to tildelingsrundene av konsesjoner for havbeite, og foreta en drøfting av modeller for den videre utvikling av havbeite med hummer, kamskjell og eventuell andre aktuelle stasjonære arter.



Ø Det vil i første omgang bli foretatt en kartlegging av status for havbeite med kamskjell og hummer.

Havbeite langs Norges kyst antas å kunne gi en betydlig økt verdiskaping for høyt prisede arter som hummer og kamskjell.

Gjennom prosjektet vil man komme med forslag til modeller for den videre utvikling av havbeite i Norge som kan utløse potensialet for økt verdiskaping.
Hovedformålet med prosjektet er å evaluere resultatet av de to tildelingsrundene av konsesjoner for havbeite, og foreta en drøfting av modeller for den videre utvikling av havbeite med hummer, kamskjell og eventuell andre aktuelle stasjonære arter.


Ø Det vil i første omgang bli foretatt en kartlegging av status for havbeite med kamskjell og hummer.

I Ot.prp. 63 formuleres premissene for havbeiteloven ”Havbeitelova gir anledning til fleire alternative driftsformer og ulike kombinasjoner av disse, enn dagens oppdrettslov.” Det heter videre i Ot.prp. 63: ”På grunn av manglande rettslige rammer har interessa til å investere i denne næringa vore liten, men med dette forslaget blir det lagt til rette for ei ny satsing.”

Ø Undersøkelsen tar sikte på å kartlegge hvilke driftsformer de nye rettslige rammer har bidratt til og hvilke erfaringer en har høstet så langt.

Ø Prosjektet skal drøfte rettslige problemstillinger som følger av, eller som ikke er drøftet i Akvakulturloven, herunder rettigheter utsetter har fått i relasjon til rettigheter som tilligger andre brukere av arealer og ressurser.

Ø I lys av erfaringene så langt vil det bli foretatt en drøfting av modeller for den videre utvikling av havbeite.

Det vil i prosjektet være nødvendig å foreta intervju-undersøkelser blant et utvalg konsesjonshavere og blant nøkkelpersoner i forvaltning og FOU- institusjoner
som inntar nøkkelroller for utviklingen av havbeite.
Resultatene fra prosjektet vil bli presentert i en rapport som oversendes bl.a. FKD, FDir, næringsaktører, IN og NFR. Det vil videre legges opp til en presentasjon av resultatene på hjemmesiden til FHF, Norges Fiskarlag og FHL. Videre skal det arbeides for å få inn en artikkel i fagpressen som oppsummerer resultatene fra prosjektet.
keyboard_arrow_up