Til innholdet

Prosjektnummer

900059

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900059
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2009
Sluttdato: 31.03.2009

Dokumentasjon egenskaper fersk pelagisk olje

Forstudiet beskriver bl.a. oljens fettsyresammensetning, innhold av vitaminer og antioksidanter, produksjonsbetingelser og innvirkning på kvalitet, og muligheter i forhold proteiner og vannfase. I Rapporten er det også vedlagt en egen markedsvurdering av sildeolje utarbeidet av Møreforskning.
 
EPAX konkluderer med at de ønsker å igangsette et treårig prosjekt for å utvikle olje fra sildeavskjær. De aktuelle temaene er prosessering og stabilisering av olje fra ferskt råstoff for fremstilling av høykvalitetsolje til bruk i ernæring, undersøkelse av antioksidantsammensetning og undersøkelse av biologiske effekter av langkjedete monoenfettsyrer i oljen. Dessuten vil utfordringer i forhold til utnyttelse av proteinfraksjonen med mye restfett og muligheter for å øke verdi av sildeavskjæret gjennom utnyttelse av vannfasen (”press juice”) være aktuelle tema.

Sildeolje kan fremstilles fra ferskt biråstoff fra filetering av sild, og vil kunne gi et stabilt produkt med et vidt anvendelsesområde. Sild er et rent marint produkt, med enda gunstigere fettsyresammensetning enn olje fra oppdrettsfisk. Olje fra ferskt silderåstoff kunne oppnå et særlig fortrinn i markedet.

Det er i dag et betydelig press på fiskeressursene. Gjennom sin eier, Austevoll Seafood ASA, vil EPAX ha tilgang til ferske pelagiske biprodukter fra norske nærområder. Disse råvarene vil kunne nyttes til å produsere olje med lave nivåer av oksidasjonsprodukter, og med en ernæringsmessig gunstig fettsyresammensetning. EPAX har en ledende kompetanse mht. prosessering av marine oljer med høyt omega-3 innhold og besitter kompetanse for å rense oljene for miljøgifter.

På denne bakgrunn vil EPAX, med støtte fra RUBIN, gjennomføre en forstudie for å avklare eventuelt oppstart av et forskningsarbeid for å utvikle spesialprodukter innen helse/ernæring med norsk sildeolje som råvare.

•  å undersøke de biologiske og kjemiske fortrinnene ved sildeolje fra ulike råstoffkvaliteter
•  å undersøke markedspotensialet og foreta strategiske valg for hvilke produkter som eventuelt bør utvikles
•  å etablere forskningssamarbeid med forskningsmiljøer som kan bidra på de prioriterte områdene for videre FoU-arbeid
keyboard_arrow_up