Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900071

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900071
Status: Avsluttet
Startdato: 03.11.2008
Sluttdato: 01.12.2010

Energinettverk fiskeflåte: Oppfølgingsprogram

De viktigste resultatene fra prosjektene er:
 
Etablert bransjestandard (benchmark)-tall for flåten
Effektivitetstall for fiskeflåten er etablert og gitt ut i form av en folder.

Nyhetsbrev til deltakere
Nyhetsbrevet informerer om hva prosjektet tar for seg, status og nytteverdi, samt oppfordrer til deltakelse. Nyhetsbrevet har blitt brukt som rekrutteringsverktøy. En rekke lønnsomme og energisparende tiltak er nevnt (med besparelse). Som hovedbudskap fremholder nyhetsbrevet hvilke normtall, bransjestandard (benchmark)-tall man har funnet ved de ulike flåtegruppene gjennom “Energinettverk Fiskeflåte 2006–2007” og “Videreføring Energinettverk Fiskeflåte 2009-1010”.

Folder
Basert på tidligere deltaker i “Energinettverk Fiskeflåte 2006–2007” og “Videreføring Energinettverk Fiskeflåte 2009–1010”, samt rekrutterte fartøyer utenom disse nettverkene har man presentert en folder med effektivitetstall med en historie på opp til fem år tilbake. En kan tydelig se at fartøyene har oppnådd bedre effektivitet, både som følge av strukturering samt deltakelse i energinettverksarbeid.
Det er gjort en rekke prosjekter for å effektivisere energibruken i norske fiskefartøy. Blant annet har en gjennomført prosjektet "Energinettverk Fiskeflåte 2005–2007" (FHF-prosjekt 333033-5). Mange fartøy opplever positiv oppmerksomhet og verdifull bistand i tiden de er aktive i prosjekter.

For å gjøre effektiviserings- og forbedringstiltak robust og varig i båtene etter at prosjektperioden er over, kan båtene være avhengig av intern eller ekstern oppfølging i henhold til målsetting og rutiner. Erfaringsvis kan intern oppfølging stoppe opp eller utebli pga. manglende eller svak forankring i organisasjonen.
Å gjennomføre et oppfølgingsprogram for fartøyene som har deltatt i “Energinettverk fiskeflåte” for å befeste oppmerksomheten rundt energisparing, samt etablere et bredere kunnskapsgrunnlag om energibruken i fiskeflåten.
Tiltak og teknologi med hensyn til energieffektivisering som er gjort i ulike fartøy er lite omtalt blant fiskefartøy generelt, og gjennom en egen aktivitet skal gode og lønnsomme sparetiltak beskrives og komme næringen til nytte for å bidra til større effektivitet. Dette kan også være nyttig kunnskap for redere som ønsker å bygge energieffektive og miljøvennlige fiskefartøy. Arbeidet i prosjektet vil avdekke den mest økonomiske båttypen.

Leveransen av “Oppfølgingsprogram energi i fiskefartøy” vil være nyttig også for fartøy som ikke har vært delaktig i prosjekter tidligere. Prosjektet er lagt opp til å inkludere båter i alle ulike faser mht prosjektdeltakelse.

For å gjøre effektiviserings- og forbedringstiltak i fiskeflåten robust og varig over tid, kan fartøyene være helt avhengig av intern eller ekstern oppfølging i tråd med målsetting og rutiner.

I dette prosjektet er det foreslått hvordan et prosjekt med ekstern bistand kan ivareta dette leddet inntil båtene er selvgående og kan overta oppfølgingen på egen hånd.

Det har vært mangel på måltall for energibruk i norsk fiskeflåte, og i dette prosjektet skal båtene være i stand til å dokumentere eget ståsted i forhold til næringen forøvrig. 

Prosjektarbeidet er oppdelt i følgende deler (i tillegg kommer formidlingsdelen, jf formidlingsplanen):

Mobilisering av fartøy
Fra Norges Fiskarlag, forskningsmiljøer og andre institusjoner som gjennomfører prosjekter innen energiøkonomisering i norsk fiskeflåte, etableres kontakt for å mobilisere båter til oppfølgingsprogrammet.

Oppfølging av fartøygrupper
Etter at båtene er rekruttert til oppfølgingsprogrammet starter arbeidet med oppfølgingen. Dette arbeidet skal resultere i viktige data og resultater som er til nytte for deltakerbåtene:

1. Datainnsamling
Oljeforbruk og fangstdata fra hvert fartøy blir samlet inn for de tre siste årene. Dette brukes for å fastsette besparelser og forbedringer gjennom prosjektperioden samt tiden under oppfølging.

2. Fastsetting av bransjestandard
Data fra samtlige fartøy organiseres i ulike fartøygrupper og fiskerier. Bransjestandard for måling av spesifikk energibruk fastsettes og benyttes i det videre arbeidet. Måleparameter brukt i prosjektet “Energinettverk fiskeflåte 2006–2007” foreslås.

3. Oppfølging
Båtene følges opp gjennom deltakelsen i prosjektet, og det blir lagt vekt på å gi deltakerbåtene tilbakemelding om følgende momenter:
• uregelmessigheter i energibruk gjennom kontinuerlig overvåkning
• avvik fra bransjestandard
• oppfølging av egen energieffektivitet i forhold til ulike fiskerier
• resultater av gjennomførte sparetiltak og forbedringer (etter fastsatte tidsintervaller)
• energibruk sammenliknet med prosjektrelaterte målsettinger

4. FoU
Ut fra data innsamlet og behandlet i underaktivitetene (1–3) nevnt over skal det gjøres en analyse av energieffektivitet og resultatoppnåelse for deltakerbåtene. Resultatene brukes som innhold i foldere og nyhetsbrev samt artikler som videreformidles i henhold til formidlingsplanen.

Det rike tallmaterialet skal brukes til å etablere et måltall for mønsterpraksis (“best practice”) som vil gi alle fartøyene et realistisk effektivitetsnivå å strekke seg etter. Realistisk, siden nivået skal være basert på et virkelig fartøy. Dette skilles mellom de ulike fiskerier og båttype. Metoden er også benyttet i prosjektet “Energinettverk fiskeflåte 2006–2007”.

For å nå fram til fartøyene presenteres resultater og informasjon via nyhetsbrev og foldere som distribueres interaktivt og via postgang. Det tas sikte på å bruke Fiskarlaget, MEA og FHFs nettsider som mulige kommunikasjonskanaler. Ulike tidsskrifter vil også være interessant og kan om mulig informeres om resultater underveis.

Typiske interessegrupper for informasjonsutveksling:
• Andre fartøy
• FoU-miljøer
• Rederier
• Myndigheter (CO2 og NOx)
• Leverandører
• Produsenter

Nyhetsbrev
Ved å gi ut nyhetsbrev der en får innblikk i hvordan andre fartøy har klart å redusere sitt energiforbruk vil fartøyene kunne gjøre seg tanker om tilsvarende løsninger kan være aktuelle for deres fartøy. Gode tiltak beskrives med uttalelse fra aktuelle fartøy. Det er budsjettert med 2 nyhetsbrev i prosjektperioden.

Foldere
Det er ønskelig å gi ut en folder som oppsummerer hvert fiske, dvs. torskefisket, sildefisket, kolmulefisket, makrellfisket, seifisket med effektivitetstall. I folderen vil en også ha nyhetsoppdateringer i kort-form om saker man vil ta opp i nyhetsbrevene. Det foreslås 1 oppstartsfolder samt 2 foldere undervis i prosjektperioden.

keyboard_arrow_up