Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900081

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900081
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Genetiske effekter av torskeoppdrett: Workshop

Prosjektet gir en oversikt oversikt over aktørene i yngel- og stamfiskproduksjon  av torsk. Gjennomføringen var basert på besøk og gjennomgang av produksjonsstatus hos de forskjellige produsentene. FoU-prosjekter som arbeider med tiltak som kan hindre kjønnsmodning eller spredning av uønsket genetisk materiale er gjennomgått og presentert. 

Norsk Sjømatsenter har vært ansvarlig for å arrangere en konferanse hvor bidragsyterne har vært alle forskningsmiljøene  og opdpretterne som er involvert i forskjellige aspekter av  problemstillingen i prosjektet. Prosjektet er gjennomført i henhold til plan og prosjektrapport foreligger. 
Torsk kjønnsmodner og gyter i oppdrett. Det er i næringens økonomiske interesse å unngå gyting i merd da dette fører til at fisken slutter og vokse i tillegg til at egg spres i de frie vannmassene.

Havforskningsinstituttet har i sine forvaltningsråd for torskenæringen påpekt at det er vesentlig risiko for at torsk rømt fra oppdrett kan påvirke bestander av vill torsk. Det er videre fra instituttets side påpekt at ulike torskebestander har ulike arvbare egenskaper. Havforskningsinstituttet har ut fra sine råd kommet med forslag til reguleringer/restriksjoner for hele torskenæringen. Disse rådene er nå til utredning av Fiskeridirektoratet.

FHL har i denne forbindelse tatt initiativ til et arbeidsmøte (workshop) i Bergen 9. juni 2008 for å kartlegge kunnskap om hvilke mulige negative konsekvenser gyting i merd kan ha på villtorsken. Det er fortsatt mye man ikke vet om overlevelse av egg, reproduksjonssuksess og eventuell innblanding med ville torskestammer. I tillegg vil møtet fokusere på tiltak/teknologi for å hindre spredning av genetisk materiale, og informere om status og grunnlag for det avlsarbeidet som nå pågår på torsk.
Å evaluere konsekvenser av spredning av genetisk materiale i torskeoppdrett og mulige tiltak som kan forhindre spredning.
Det er ulike oppfatninger om hvilke ulikheter det er mellom de forskjellige stammene av kysttorsk, og mellom skrei og kysttorsk. Nofima Marin hevder at de individuelle forskjellene innen de enkelte stammene er større enn ulikhetene mellom stammene.

Havforskningsinstituttet mener at forskjellene mellom populasjonene er store og at det er viktig å ta vare på de opprinnelige bestandene.

Hensikten med rapporten er å belyse problemstillingene og se på mulige konsekvenser for næring og miljøet, vurdere aktuelle løsninger og strategier, samt å vurdere relevante næringsinitierte tiltak og prosjektsatsinger i forhold til problematikken.
Utvikling av torskeoppdrett har ført med seg et fokus på genetisk spredning av torsk i forbindelse med rømming fra merdene og gyting av kjønnsmoden torsk i merdene. Yngelen som er produsert i en region blir i dag ofte transportert og satt ut i merder i andre regioner. Havforskningsinstituttet har anbefalt restriksjoner på flytting av oppdrettstorsk mellom regioner på grunn av frykt for negative konsekvenser av genetisk spredning og fare for smitte av sykdommer. Foreliggende prosjekt er et forsøk på å kartlegge mulige konsekvenser med flytting av torsk og hvordan man eventuelt kan hindre uønsket spredning av genetisk materiale.

Planlagte aktiviteter
1. Arbeidsmøte (workshop) i Bergen 9. juni 2008
Prosjektet ble innledet med en møte hvor alle miljøene fra forskning, næring og forvaltning ble invitert til å presentere synspunkter, prosjekter og til å delta i meningsutvesling av ideer og muligheter. Dette er grunnlaget for prosjektrapporten som skal lages.

2. Gjennomgang av produksjonsstrategier på yngelanleggene for torsk for å avklare:
a. genetisk opphav av stamfisken
b. internt avlsarbeid
c. produksjons og sykdomskontroll
d. rutiner for salg og transport

3. Lage en oversikt over pågående forskningsarbeider / studier knyttet til torskepopulasjoner og genetisk spredning

4. Vurdere alternative aktiviteter og pågående arbeider knyttet til hindring av kjønnsmodning og spredning av gener som:
a. Lysstyring for utsetting av kjønnsmodning
b. Produksjon av steril fisk
c. Kjønnssortering av yngel
d. “All female”-produksjon
e. Produksjon av gonadeløs torsk

En referansegruppe vil bli utnevnt for å kvalitetssikre rapporten. Denne vil bestå av representanter fra næringen, FHL og forskningsinstitusjonene.

Prosjektrapport distribueres til aktuelle deltagere og resultatene presenteres på fellesmøter og på nettsiden til Sats på torsk.

keyboard_arrow_up