Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900134

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900134
Status: Avsluttet
Startdato: 20.11.2008
Sluttdato: 28.02.2009

Bistand til SINTEFs arbeid med den europeiske teknologiplattformen for akvakultur (EATP) i 2008

Sammendrag fra prosjektets sluttrapportering
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond medfinansierte i 2008 SINTEF Fiskeri og havbruk AS sitt arbeid med den europeiske teknologiplattformen for akvakultur. Dette arbeidet har resultert i at teknologiplattformen er registrert som en egen stiftelse og plattformens syv Tematiske områder har presentert utkast til forskningsagenda. Etter 3. interessehavermøte avholdt i februar 2009 er følgende norske personer involvert i ledelsen av teknologiplattformen:

Styret
• Petter Arnesen, Marine Harvest Group ASA 
• Torgeir Edvardsen, SINTEF Fiskeri og havbruk AS
• Viggo Halseth, Skretting Trout & Marine Species
• Knut Molaug, AKVA group ASA

Operative Konsil – Tematiske områder

• Torgeir Edvardsen, styrets representant – koordinator
• Edel Elvevoll, Norges fiskerihøgskole – tilrettelegger TA1 Product quality & human safety and health
• Jone Gjerde, AKVA Group ASA – ordstyrer TA2 Technology and systems
• Yngvar Olsen, NTNU tilrettelegger TA5 Integration with the environment
• Karl Almås, SINTEF Fiskeri og havbruk AS – tilrettelegger TA6 Knowledge Management
• Cato Lyngøy, Marine Harvest Norway AS – ordstyrer TA7 Aquatic animal health and welfare

SINTEFs arbeid i denne forbindelse har foruten det styreorienterte arbeidet bestått i å bistå og å koordinere de Tematiske områder for å sikre fremdrift samt utvikling av prinsipper og arbeidsmetoder for utvikling av strategisk forskningsagenda innen de ulike tematiske områdene for senere innarbeiding av disse strategiske prioriteringer i plattformens overordnete EATP Strategic Research Agenda. Formålet med dette er å bidra til å løse den betydelige utfordringen som nå eksisterer med å innrette europeiske og nasjonale FoU-prioriteter og -aktiviteter.

SINTEF har også ytt bistand til EATIP-sekretariatet som nå er etablert i Liege (Courtney Hough har erstattet Torgeir Edvardsen som generalsekretær) med operasjonelle aktiviteter, utvikling av samarbeidsrelasjoner og å sikre finansielt grunnlag for teknologiplattformens fremtidige aktivitet.
 
Teknologiplattformens 3. interessehavermøte ble holdt i Ghent 3. februar 2009. Det vises til den nye hjemmesiden for flere detaljer om program, presentasjoner og møtereferat (www.eatip.eu). 

I en prosjektskisse utarbeidet oktober 2009 ble følgende arbeidsoppgaver for FHFs medfinansiering spesifisert:
• Å bistå EATPs ordstyrere og tilretteleggere med å koordinere og sikre fremdrift i arbeidet innen de ulike tematiske områdene.
• Å bistå EATP-sekretariatet med utvikling og implementering av prinsipper for rangering/prioritering av områder/problemstillinger for FoU.
• Å bistå med innarbeidelse av de ulike tematiske områdenes strategiske prioriteringer inn i den overordnete EATP Strategic Research Agenda.
 
Det er innforstått at dette arbeidet vil bidra til at de føringer og prioriteringer som har fremkommet gjennom EATPnor og de planlagte arbeidsmøter høsten 2008 (TEKMAR og Trygg sjømat), samt FHFs egen planlagte prosess med fôrindustrien, i størst mulig grad ivaretas i de strategier og prioriteringer som EATP utarbeider, og dermed bidrar til å løse den betydelige utfordringen som nå eksisterer med å innrette europeiske og nasjonale FoU-prioriteter og -aktiviteter.

Disse kommenteres kort i sluttmeldingen.
Prosjektet er en videreføring av arbeidet med å etablere den europeiske teknologiplattformen for akvakultur EATP (European Aquaculture Technology Platform), se prosjektet “EATPnor - etablering av og norsk deltakelse i EATP” (FHF-261074).

EATP ble etablert i 2007. Hensikten var å få et åpent forum for likeverdige parter som vil identifisere og drøfte felles utfordringer slik at adekvate løsningsstrategier formuleres ut fra en felles kunnskapsbase. Gjennom å etablere EATP har man fått et forum av eksperter på tvers av industri, FoU, andre interessehavere og de som utformer offentlig politikk. Et slikt forum kan bidra til bærekraftig utvikling innen europeisk havbruk. Solid forskning, utforming av en industriell FoU-agenda, bred finansiering av FoU (EU, nasjonal og industriell) og kunnskapsspredning opp til beslutningstakere og ned til den enkelte oppdretter er sentrale elementer.

Styret for EATP har i dag 11 medlemmer hvorav 3 er norske. I øyeblikket arbeider man med å raffinere dens visjonsdokument og arbeidet med den første versjonen av plattformens strategiske forskningsagenda er startet. For dette arbeidet er det opprettet syv “Tematiske Områder”: 

• Product quality & human safety and health
• Technology and systems
• Managing the biological life cycle
• Sustainable feed production
• Integration with the environment
• Knowledge Management
• Aquatic animal health and welfare

Til sammen er det oppnevnt 16 ordstyrere (“chairs”) og tilretteleggere (“facilitators”). Av disse er fem norske.

Prosjektet er i en konsolideringsfase hvor det er vesentlig å sikre norsk posisjon og innflytelse. Det er imidlertid vanskelig å etablere en industriell deltakerfinansiering innen en så vidt fragmentert bransje som akvakultur og denne bransjens leverandørindustri. Man arbeider med å utvikle ulike finansieringsmodeller der bransjen selv på relativt kort sikt skal finansiere EATP. I denne fasen er det behov for offentlig finansiering.

Å sikre gode toveis kommunikasjonskanaler mellom aktiviteter og aktører i EU og norske interessenter. Dette er av vesentlig betydning for norske interesser for å utvikle europeiske forskningsstrategier innen akvakultur.

Delmål
• Å sikre at informasjon tilflyter aktører som evner å spre denne informasjon til norske interessenter.
• Å påvirke (“med én stemme”) europeiske beslutningstakere i tråd med nasjonal konsensus.

Prosjektet skal sikre innflytelse gjennom gode toveis kommunikasjonskanaler mellom aktiviteter og aktører i EU og norske interessenter. Det skal skje ved at informasjon tilflyter aktører som evner å spre denne informasjon til norske interessenter, og ved at europeiske beslutningstakere blir godt kjent med norske posisjoner og synspunkter.

EATPnor vil arbeide for å sikre kunnskapsutvikling innen havbruksnæringen i Europa og at norske interesser ivaretas på best mulig måte. Norske aktører skal også engasjeres innen alle aktiviteter som gjennomføres i EATP, slik at dette blir et effektivt og velfungerende operasjonelt nettverk.
Prosjektet er en videreføring av arbeidet med den europeiske teknologiplattformen for akvakultur EATP (European Aquaculture Technology Platform) som ble etablert i 2007. Det operasjonelle arbeidet knyttet til EATP som gjøres fra norsk side (EATPnor) blir utført av SINTEF Fiskeri og havbruk frem til neste interessehavermøte. Sentrale oppgaver i arbeidet med å støtte opp under utviklingen og sikre norsk innflytelse gjennom denne plattformen er:
• Å bistå EATPs ordstyrere og tilretteleggere med å koordinere og sikre fremdrift i arbeidet innen de ulike tematiske områdene.
• Å yte bistand til EATP-sekretariatet med utvikling og implementering av prinsipper for prioritering av saksområder for FoU.
• Å gi bistand med å innarbeide de ulike tematiske områdenes strategiske prioriteringer i EATPs overordnete strategiske forskningsagenda.

Det er innforstått at dette arbeidet vil bidra til at de føringer og prioriteringer som har fremkommet gjennom EATPnor og de planlagte seminarene høsten 2008 (TEKMAR og Trygg sjømat), samt FHFs egen planlagte prosess med fôrindustrien, i størst mulig grad ivaretas i de strategier og prioriteringer som EATP utarbeider, og dermed bidrar til å løse den betydelige utfordringen som nå eksisterer med å innrette europeiske og nasjonale FoU-prioriteringer og -aktiviteter.

Arbeidet avsluttes ved arrangeringen av det tredje interessehavermøte (tentativt satt til 2.–3. februar 2009).
Det leveres sluttrapport ved avslutning av prosjektet.
keyboard_arrow_up