Til innholdet

Prosjektnummer

900154

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900154
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2009
Sluttdato: 31.12.2010

Finansiering av arbeidet med Norges fiskerihistorie

Prosjektet sikret finansiering av bokverket Norges fiskeri- og kysthistorie, som ble utgitt på Fagbokforlaget i fem bind i 2014.
 
Nærmere informasjon om prosjektet og boken finnes her. Boken kan bestilles i nettbutikk.
Forprosjektet om Norsk fiskerihistorie ble satt i gang i 2002 og mottok støtte fra FHF (FHF-141021).

Man ønsker en å få en samlet, historisk framstilling av norsk kystkultur med fiske og fiskerinæringen som det bærende element. Skal dette bli mulig, må arbeidet med verket, trykking og markedsføring finansieres. Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) har sagt seg villig til å støtte hovedprosjektet med kr 1 mill. hvert år fra og med 2009 til og med 2014. Til sammen kr 6 mill. av et totalbudsjett på kr 24 mill. De resterende kr 18 mill. må skaffes i form av sponsormidler fra organisasjoner, bedrifter og eventuelt statlige institusjoner.
Å fremskaffe et nødvendig minimum av ressurser for å starte arbeidet med Norges fiskerihistorie. Ved siden av dette, må fullfinansiering av prosjektet sikres. Det kan skje parallelt med at arbeidet med verket pågår.
Et samlet verk om norsk fiskerihistorie har stor verdi på en rekke områder. Foruten at det vil være et viktig bidrag til norsk kulturhistorie, blant annet gjennom å vise hvor viktig fiske og alt som berører dette har vært, og er, for nasjonen Norge, vil verket få betydning for markedsføring av norsk sjømat. Hvor viktig historien er når det gjelder markedsføring av nærings- og nytelsesmidler, kan illustreres ved å vise til blant annet Skottland, Frankrike og Italia, der man i stor grad selger på produktenes og landenes historie.

Målet med prosjektet er å sikre fullfinansiering av verket Norges fiskerihistorie i form av sponsorer.

Det er her tale om et interimsstyre som vil fungere inntil styringsgruppa for hovedprosjektet er på plass. Interimsstyret består av: Leiv Grønnevet, SINTEF; Torleif Paasche, Norges Fiskarlag; Nils Kolle, Universitetet i Bergen (UiB); Pål Christensen Norges Fiskerihøgskole; Alf Ragnar Nielsen, Høgskolen i Bodø; Aslak Kristiansen, Norges Fiskarlag.

Det skal opprettes en arbeidsgruppe som får ansvar for å skaffe finansiering. Det er foreslått at arbeidsgruppa består av: Leiv Grønnevet, SINTEF; Johannes Nakken, Norges Sildesalgslag; Liv Ulriksen, Nofima; Victor Sørensen (tidl. Norges Råfisklag), Geir Andreassen, FHL.

En må regne med at sammensetningen kan endres i løpet av prosjektperioden. Andre personer kan også trekkes inn om en finner det ønskelig.

Norges fiskerihistorie vil bli trykket i fire bind. I løpet av hovedprosjektet kan det bli aktuelt å lage TV-program om utvalgte deler av historien. En regner også med at det i tilknytning til hovedprosjektet vil bli produsert både doktorgrader og vitenskapelige artikler.
keyboard_arrow_up