Til innholdet

Prosjektnummer

900204

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900204
Status: Avsluttet
Startdato: 01.04.2009
Sluttdato: 30.06.2009

Automatisert, superkjølt produksjon av fersk filet: Forprosjekt

16.12.2009 15:17:12 Sluttrapport:
Som avtalt i prosjektet ble det levert et forslag til et hovedprosjekt.  Dette ble presentert for styringsgruppen i Filetforum den 4. september 2009 som gjorde følgende vedtak:
 
Automatisert, superkjølt produksjon av fersk filet (SINTEF Energiforskning og Nofima)
Prosjektet fra SINTEF/Nofima er svært omfattende, og vil slik det foreligger legge beslag på det meste av forumets midler de neste 3 årene. Det var enighet om at Filetforum fortsatt skal prioritere arbeidet med superkjøling, men at vi da tar utgangspunkt i enkelte elementer fra prosjektbeskrivelsen. Med bakgrunn i resultatene fra forskernes kartlegging av linjen for superkjøling i Stamsund vil Filetforum prioritere FoU-tiltak på området.
Til tross for kontinuerlig teknologi- og prosessutvikling i hvitfiskbransjen står næringen foran store utfordringer dersom den skal konkurrere på det internasjonale markedet i fremtiden. I Norge er arbeidskraft både dyrt og vanskelig tilgjengelig sammenlignet med mange konkurrerende land, og stor grad av automatisering i produksjonslinjene er derfor en forutsetning for konkurransedyktighet.
 
Filetforum og filetprodusenten Aker Seafoods ønsker å utvikle norsk filetindustri fremover ved å gå i bresjen for utvikling av automatisert produksjon av ferskfilet. I tillegg til intensjonen om automatiserte linjer er Aker Seafoods opptatt av å innføre superkjøling i filetproduksjonen – både for økt utbytte, men også for å forlenge holdbarheten for filetproduktene.
 
I løpet av de neste årene planlegger Aker Seafoods å bygge opp automatiserte produksjonslinjer med superkjøling av fersk filet i tre av sine anlegg; Stamsund, Hammerfest og Båtsfjord. Dette gir en unik mulighet til å forbedre både automatiserings- og superkjølingskonsepter utover dagens løsninger ved å følge teknologien gjennom videreutvikling, tilpasning, industrielle forsøk, validering, implementering og kvalitetssikring.
 
Generell teknologi for automatisering av produksjonslinjer, online måleteknologi og superkjøling er allerede utviklet og kjent. Arbeidet med å sette dette sammen til effektive, automatiserte produksjonslinjer med resulterende økt kapasitet, bedre utnyttelse av råvarene samt de kvalitetsmessige fortrinn som superkjøling og evt. superkjølt lagring og distribusjon gir, vil imidlertid føre filetindustrien et stort og viktig steg framover. Aker Seafoods anlegg vil bli brukt som case i prosjektet, men prosjektets arbeid og resultater vil være retningsgivende for resten av filetindustrien.
Hovedprosjektets overordnede mål er å utvikle konsepter og teknologi for automatisert, superkjølt produksjon av fersk filet som i løpet av prosjektets levetid blir gjennomført i flere av Aker Seafoods anlegg.
Prosjektets innsats vil bli målt mot følgende delmål:
• Dokumentasjon av utviklet teknologi for automatisering av superkjølt ferskfiletproduksjon, inkludert kvalitetssikringsrutiner og eventuelle online målerutiner.
• Felles retningslinjer for hvordan den automatiserte produksjonen kan bli best mulig til nytte for hele filetindustrien
• Dokumentasjon av den relative økonomiske gevinsten ved automatisering, superkjøling og online teknologi i hvitfiskindustrien, både som konsekvens av prosesseffektivisering men også på grunn av redusert bemanningsbehov og energieffektivisering.
• Kunnskapsutveksling og gjensidig kompetanseoppbygging mellom industri og FoU-miljø.
For norsk ferskfiskindustri vil en tilnærmet fullautomatisering av produksjonen være en forutsetning for å overleve i fremtiden. Med de utfordrende rammebetingelsene som industrien stilles overfor i dag, er det svært positivt at man velger å sette i gang nyutvikling på dette området. Arbeidet som planlegges utført i samarbeid med Aker Seafoods vil komme hele næringen til gode. Etter mange års arbeid for innføring av superkjølingsteknologien i norsk fiskeindustri, gir dette prosjektet deltakende aktører en unik mulighet til å påvirke nybrottsarbeidet gjennom å ta teknologien fra forsknings-/utviklingsstadiet til innføring av teknologien i industrien.
 
Superkjøling av ferske produkter med tilhørende forlenget holdbarhet åpner nye markeder for industrien og mulighet til å tilby sluttkunden produkter som i dag ikke foreligger pga for kort holdbarhet. Kontrollert produksjon ved hjelp av online måleutstyr vil føre til bedre utnyttelse av råstoffet (økt utbytte), mindre restråstoff og ikke minst mulighet for å planlegge produksjonen bedre og dermed øke produksjonskapasiteten.
Prosjektets arbeid for fremtidens automatiserte, superkjølte ferskfiletproduksjon vil omfatte utvikling av:
• Løsninger for automatisert, superkjølt produksjonslinje med vekt på å fjerne ikke-verdiskapende arbeid, samt inkludere bruk av online måleteknologi for registrering og kontroll av temperatur, isfraksjon og vekt.
• Prosesslinjer med innebygget kvalitetskontroll og -sortering, fra råstoff til ferdig produkt, basert på kontinuerlig overvåking og registrering i linjen.
• Utbytterelatert temperaturstyring: Temperatur under produksjon har stor betydning for utbytte, og tidligere forskning har vist at magasinering av is i produktene etter superkjøling kan gi en utbytteøkning på minst 1-1,5 %.
• Holdbarhetsrelatert temperaturstyring: Ved å opprettholde superkjølte betingelser gjennom hele kjeden fra produksjon til marked har omfattende forskning vist at produktenes holdbarhet forlenges betydelig uten å gå på bekostning av kvalitet. Dette åpner igjen opp for nye markedsmuligheter og et utvidet produktspekter.
• Retningslinjer for godkjenning, installering og kvalitetssikring av nye, automatiserte prosesslinjer.
• Rammebetingelser for foreslåtte tekniske løsninger
• Driftssikkerhet i produksjonen: Stopp i produksjonen koster industrien dyrt. En viktig aktivitet vil være knyttet til dokumentasjon og tiltak for å redusere flaskehalser i produksjonslinjene. Dette knyttes til produksjonsplanlegging for superkjølte produkter.
• Forutsetninger og betingelser for kvalitet av superkjølte produkter gjennom transport og i kjøledisk. Fortrinn i markedet ved superkjølte produkter: Hvordan kan en få uttelling for en bedre kvalitet.
Resultatene fra forprosjektet skal legges frem for Filetforum i sin samling i mai 2009 hvor en skal ta beslutning om gjennomføring av hovedprosjekt.
keyboard_arrow_up