Til innholdet

Prosjektnummer

900269

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900269
Status: Avsluttet
Startdato: 02.02.2009
Sluttdato: 15.10.2009

Forprosjekt: Økt lønnsomhet i pelagisk sektor

Et sentralt formål for forprosjektet har vært å vitalisere en samarbeidsplattform mellom bedriftene med tanke på felles utviklings- og forskningssatsinger.

I styringsgruppens møte den 17/8-09 ble en utviklingsstrategi behandlet, uttrykt i en forståelse av industriens utfordringer samt prioriterte områder for forskingsinnsats.

Dette har vært basis for et konkretiserende arbeid når det gjelder forskingsprosjekter. De 12 prosjektene ble behandlet i styringsgruppens møte den 12/10-09.

Styringsgruppens arbeid skal videreføres, og gruppen vil i 2010 ha som oppgave å følge opp gjennomføringen av prosjektene. Dette sikrer en nødvendig kontinuitet, og det er derfor fra FHF sin side besluttet å avslutte forprosjektet uten å integrere styringsgruppens avsluttende kommentarer og synspunkter i forprosjektet.

Rapporten fra forprosjektet må dermed leses som en innstilling som konsulentselskapene Rokade AS og Strategy House AS har utarbeidet i samarbeid med de overfor nevnte arbeidsgruppene for videre vurdering av styringsgruppen, og ikke som styringsgruppens endelige vurderinger.
Pelagisk konsumindustri har over en lang tidsperiode slitt med dårlig lønnsomhet. Dessuten preges den av stor risiko i form av få markeder og få produkter.
• Å utvikle en bedriftsstyrt utviklingsstrategi for FHF sin satsing på pelagisk sektor.
• Å vitalisere en samarbeidsplattform mellom bedriftene med tanke på felles utviklings- og forskningssatsninger.
Økt lønnsomhet og økt samhandlig for større markedsmakt og flere produkter.
Faktisk gjennomføring
Forprosjektet er gjennomført i løpende dialog med bransjens aktører og de forskningsinstitusjoner som i neste omgang forventes å levere forskningsrapporter. Det har vært ledet av en styringsgruppe bestående av representanter for 7 pelagiske bedrifter.

Det har også vært etablert to arbeidsgrupper; en med innretning mot markedsrelaterte prosjekter og en med innretning mot verdikjede og produksjon. Arbeidsgruppene har bestått av representanter for industri, leverandører, forskningsmiljøer og relevante organisasjoner. De har hver hatt 3 møter – i tillegg har arbeid for utforming av det enkelte prosjekt foregått i mindre grupper.

Forprosjektet leveres i form av en strategi for satsingen uttrykt i prioriterte satsingsområder, samt et konkret forslag til 12 prosjekter som foreslås gjennomført med hel eller delvis finansiering av FHF. Strategi og prosjekter er dokumentert i materiell som er tilgjengelig som presentasjoner.
Det er ønskelig at Sigurd Teige presenterer forprosjektet på konferansen “De pelagiske dager” som arrangeres 9. og 10. september i Bergen. 
 
Styringsgruppen skal ha fokus på formidling og involvering av bedrifter og nødvendige tiltak/aktiviteter avtales i styringsgruppemøtene.
keyboard_arrow_up