Til innholdet

Prosjektnummer

900404

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900404
Status: Avsluttet
Startdato: 04.01.2010
Sluttdato: 31.03.2010

Sett Sjøbein: Fiskeindustri: Pilotprosjekt for rekruttering til slakteri- og videreforedling

Det vil være vanskelig å måle en direkte effekt av et slikt tidsbegrenset prosjekt på kort sikt. Det var flere innfallsvinkler under evalueringen:
• I rapporten ble det valgt å legge størst vekt på uttalelsene fra elevene, og da spesielt forsøkt å belyse hvordan holdningene til å jobbe med slakting og videreforedling endret seg i løpet av praksisperioden.
• Elevenes kontaktpersoner ved Nils M. Williksen AS evaluerte praksisperioden med tanke på sine erfaringer med den enkelte elevs faglige forståelse, interesse og utvikling i oppfatning av arbeid innen slakteri- og foredlingsindustri.
• For Val vgs sin del bygde som nevnt elev-evalueringen først og fremst på utviklingen og endringen i elevenes oppfatning av- og motivasjon for arbeid innen slakteri- og foredlingsindustri.

Før praksisuka var det stort sett negative tanker rundt det å jobbe med slakting og videreforedling. Etter praksisperioden hadde dette endret seg, og det er tydelig at de fleste elevene har hatt en god opplevelse.

At så mange etter en bare en ukes intensiv innføring også kunne vurdere å jobbe innenfor dette segmentet av akvakulturnæringen, er både positivt og litt overraskende med bakgrunn i den uttalte negative oppfatningen i forkant av praksisperiodene.

Det var viktig i pilotprosjektet å markedsføre prosjektet og mulighetene som ligger innen akvakulturfaglig utdannelse. Man valgte derfor å invitere lokalavisene til Nils Williksen AS i slutten av den første praksisuka for å presentere prosjektet, og lot elevene selv fortelle hvordan de hadde opplevd uken. Resultatet ble et helsides avisoppslag og prosjektet ble i etterkant omtalt på lederplass.

Det ble også laget elevintervjuer (av og med elever) fra praksisperioden, disse kom på trykk i Val vgs sitt meldingsblad (opplag 2500).
Havbruksnæringen er en bærebjelke for kystkommuner, og på tross av at næringen fremstår som oppegående opplever man at akvakulturnæringen generelt sliter med rekruttering. Dette gjelder ikke minst for prosesseringsindustrien som tradisjonelt har hatt en ”lav status” blant ungdommer med akvakulturfaglig utdanning og bakgrunn. Denne situasjonen krever derfor at både bedriftene selv og utdanningsinstitusjonene tenker nytt, og at det samarbeides tett for å kunne legge til rette for at elevene i første omgang velger en akvakulturfaglig utdanning, og videre at de velger å jobbe innen havbruksnæringen.
 
Når det gjelder rekruttering til havbruksnæringen som helhet opplever slakteri- og videreforedlingsindustrien selv at de blir et sekundært fokusområde, og at det dermed er svært liten interesse for denne delen av havbruksnæringen blant elever som går ut fra Vg2 akvakultur ved videregående skoler. Det at fiskeindustrien nå er lagt inn under utdanningsprogrammet ”Mat- og Restaurantfag” har heller ikke slått positivt ut med tanke på nyrekruttering, da en skal konkurrere med mer populære jobbtilbud som kokk, servitør etc.
 
Val vgs og Nils Williksen AS vurderer det slik at den innfallsvinkelen som kort er beskrevet i prosjektplanen, vil kunne være med og øke rekrutteringen til slakteri- og videreforedlingsindustrien, og ikke minst motivere elever til å vurdere dette som en fullverdig jobbmulighet etter endt utdanning.

• Å kunne være med og øke rekrutteringen til slakteri- og videreforedlingsindustrien, og ikke minst motivere elever til å vurdere dette som en fullverdig jobbmulighet etter endt utdanning.
• Å gi elevene muligheten til å se relevansen av egen utdanning i hele næringskjeden ved at de ser sammenhengen mellom oppvekstsvilkår og kvaliteten på produktet.
• Å gi elevene gode opplevelser gjennom praksisperioder på slakteri- og videreforedlingsanlegg for å motivere elever med akvakulturfaglig utdanning til å ta jobb innen dette fagområdet senere.

Utprøving av pilotprosjekt i samarbeid med, og mellom, en undervisningsinstitusjon (Val Vgs) og en næringsaktør (Nils Williksen AS) kan gi verdifull kunnskap til nytte for andre tilsvarende aktører.
 
Utprøving av rekrutterings- og kompetansetiltak i regionene for å skaffe kunnskap og erfaring som kan brukes nasjonalt er et uttalt tiltak i handlingsplanen for 2010. 
Gjennom prosjektet ønsker en å oppnå at elever med akvakulturfaglig bakgrunn, som er fornøyde med praksisperioden, hever “statusen” når det gjelder å arbeide på slakteri- og videreforedling. På noe lengre sikt er det håp om at dette også skal være med å sikre en bedre tilgang på kvalifisert arbeidskraft til foredlingsindustrien på land.
En ønsker i det beskrevne pilotprosjektet å gjennomføre to 1-ukes praksisperioder med 5–6 elever i hver periode.

Praksisperiodene legges til januar, en tid på året med tradisjonelt lite aktivitet på sjøen når det gjelder oppdrett. Dette gir dermed en mulighet for å konsentrere oppmerksomheten om landbaserte aktiviteter.

I tett samarbeid mellom Nils Williksen AS og Val vgs lages det et opplegg hvor en legger vekt på å få frem variasjonen som en vil oppleve på en slik arbeidsplass, samt at en vil gi elevene en mer overordnet forståelse av det å jobbe med matproduksjon.

Ansvaret for den praktiske gjennomføringen vil ligge hos Nils Williksen AS, mens Val vgs vil ha hovedansvaret for forberedelser blant elevene, evaluering og sluttrapport, samt utarbeidelse av mal for praktisk gjennomføring. Det vil også i pilotforsøket bli lagt vekt på at man “markedsfører” prosjektet og mulighetene som ligger innen akvakulturfaglig utdannelse gjennom å bruke media for å synliggjøre samarbeidet mellom skole/næringsliv. 
 
Gjennom å sette flere ulike praksisperioder i en systematisk sammenheng vil man gjennom et pilotprosjekt ha en unik mulighet til å følge fisken fra den er rogn til den ligger ferdig som middag på tallerkenen.
 
Ved å kombinere praktisk arbeid med mer teoretisk baserte innfallsvinkler (gjennom både alene- og gruppearbeid med konkrete problemstillinger) ønsker prosjektet å synliggjøre behovet for akvakulturfaglig kunnskap innen prosesseringsindustrien og sette ervervet kunnskap i en større sammenheng.
 
I forkant av praksisperioden vil skolen jobbe med teoretisk tilnærming til slakting og videreforedling, inkludert gjennomgang av prosessene med kritiske punkter under arbeidetift kvalitet, holdbarhet, etc. I dette arbeidet vil også sammenhengen mellom det rent akvakulturfaglige og slakting/videreforedling synliggjøres, slik at elevene kan se hvordan alle ledd i verdikjeden har betydning ift sluttresultatet for alle involverte ledd.

Med dette som utgangspunkt settes det opp et program for prosjektperioden (1 uke) med ulike innfallsvinkler dag for dag.
Sluttrapport, eveluering og mal overleveres til Sett Sjøbein som vil bruke og formidle resultatene både gjennom nettsiden, i kontakt med undervisningsinstitusjoner, næringen og styringsgruppen.
 
Dersom det er mulig kan man også involvere relevante medier for publisering av resultat/erfaringer fremkommet av pilotforsøket.
keyboard_arrow_up