Til innholdet

Prosjektnummer

900928

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900928
Status: Avsluttet
Startdato: 01.07.2013
Sluttdato: 31.05.2014

Stabilitetsguide for mindre fiskefartøyer

En stabilitetsguide for kystfiskefartøy er oversatt fra dansk til norsk og tilpasset norsk regelverk. Den er trykket i 10.000 eksemplarer og distribuert til alle eiere av kystfiskefartøy i Norge.
En helse, miljø og sikkerhet (HMS)-arbeidsgruppe bestående av representanter fra Fiskarlaget, Sjøfartsdirektoratet, SINTEF, forsikringsselskaper, Norsk Sjømannsforbund, Norges Kystfiskarlag og FHF har kommet frem til at det er behov for en lettfattelig stabilitetsguide for mindre kystfiskefartøyer. Bakgrunnen for dette er en del havarier med dødelig utgang som kan tilskrives menneskelig svikt som følge av manglende stabilitetsforståelse.

Gruppen har fått et tilbud fra Fiskeriets arbeidsmiljøråd i Danmark om å kunne oversette en dansk stabilitetsguide. Denne vurderes som svært lettfattelig og egnet for norske forhold.

Prosjektet er HMS-rettet og innenfor FHF sin handlingsplan: “Fremme kunnskap om stabilitet og utvikle ombordsystem for stabilitetskontroll for kystflåten”.

En lettfattelig stabilitetsguide vil være et meget godt bidrag til å øke forståelsen for stabilitet og gjennom dette bidra til færre havarier i kystfiskeflåten. Innspillet kan ses i sammenheng med prosjekt FHF-900817 “Stabilitet og stabilitetsmarginer for små fiskefartøy”, der målsettingen er å utvikle et kunnskapsgrunnlag for nye forskriftskrav om tiltak for å unngå forlis/havarier i den mindre fiskeflåten forårsaket av dårlig stabilitet.
Å oversette en dansk stabilitetsguide, som eventuelt korrigeres i henhold til norsk regelverk, trykkes i 10.000 eksemplarer og distribueres til alle eiere av kystfiskefartøyer under 15 m i Norge.
Ved å øke kunnskapen om stabilitet blant norske fiskere så kan det forventes mindre tilfeller av havarier på grunn av menneskelige feil.

Det forventes også at stabilitetsguiden skal inngå i sikkerhetskurs for fiskere, samt som en del av opplæringsmaterialet i fagutdanningen for fiskere.
Arbeidsgruppen “HMS i fiskeflåten” har fått et tilbud fra Fiskeriets Arbeidsmiljøråd i Danmark om fritt å kunne oversette teksten fra en dansk stabilitetsguide. Illustrasjonene kan også benyttes mot betaling.
 
Prosjektet skal gjennom føgende faser:
1. Oversetting av dansk stabiltetsguide
2. Korrektur og eventuell endring av tekst i henhold til norsk regelverk
3. Layout
4. Trykking
5. Distribusjon
 
Sjøfartsdirektoratet v/Hilde Stange er prosjektansvarlig, Ole G Koch i Norsk Sjømannsforbund foretar oversetting, Arild Lie i Sjøfartsdirektoratet foretar korrektur og eventuelle rettelser i forhold til norsk regelverk. Distribusjon foretas av Sjøfartsdirektoratet m.fl. etter nærmere avtale (Forsikringsselskaper i Sjøtrygdegruppen, Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag).
Stabilitetsguiden skal trykkes i 10.000 eksemplarer og distribueres til alle eiere av kystfiskefartøy under 15 m lengde. Distibusjonen utføres av Sjøfartsdirektoratet m.fl. etter nærmere avtale.
keyboard_arrow_up