Til innholdet

Prosjektnummer

901046

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901046
Status: Avsluttet
Startdato: 20.10.2014
Sluttdato: 31.12.2014

Sikkerhetskonferansen for fiskeflåten – “Sikker fisker”: Svolvær oktober 2014

Konferansen “Sikker fisker” ble avholdt som en to dagers lunsj-til-lunsj-konferanse på Thon Hotell i Svolvær 29. og 30. oktober 2014 som planlagt.

Konferansen hadde hovedvekt på den minste kystflåtegruppen, da aktører fra dette segmentet som regel er fraværende på denne type konferanser, mye på grunn av økonomiske begrensninger. For å sikre bred deltagelse fra denne gruppen av fiskere, ble det derfor bestemt at deltagelse på konferansen skulle være gratis for yrkesfiskere. Dette ble gjort mulig ved hjelp av tilskudd fra Nærings- og fiskeridepartementet og FHF.
 
Konferansen trakk over 100 deltakere, av disse var over 50 aktive yrkesfiskere, som stort sett kom fra kystfiskeflåten. 19 foredragsholdere var invitert til å snakke om ulike tema innenfor beredskap, sikkerhetsopplæring, kultur og holdninger, sikkerhetsstyring m.m. (program vedlagt).

Tilbakemeldingene i etterkant av konferansen (i form av muntlige tilbakemeldinger samt Questback-undersøkelse) har vært veldig positive i følge arrangørene, der gjennomgangsmelodien har vært at det er et behov for en slik møteplass for å snakke om sikkerhet og utveksle erfaringer, samt få mulighet til å stille spørsmål til myndigheter som utarbeider regelverket. Samtlige tilbakemeldinger har gått på at det er ønskelig med jevnlige sikkerhetskonferanser innen fiskeri, og helst årlig.

Fiskerne var engasjerte deltakere, og etterlyste mer tid til spørsmål og diskusjon omkring de ulike sikkerhetstema som stod på agendaen.  

I følge arrangørene er erfaringen fra konferansen at denne typen arrangementer gjør det mulig for fiskerne å dele erfaringer, diskutere sikkerhet og få med seg nyheter innenfor sikkerhetsarbeid. Det gir et viktig bidrag for å bygge en sikkerhetskultur i fiskeflåten.
Virkemidlene for å oppnå større sikkerhet i fiskeflåten er:
1. Fjerne farlige arbeidsoppgaver ved hjelp av teknologi
2. Innføre regler og påbud
3. Holdningsskapende arbeid
 
De fleste skader og ulykker i fiskeflåten skjer på grunn av menneskelig svikt. En kombinasjon av virkemiddel 2 og 3 vil gi resultater på sikt. En sikkerhetskonferanse bidrar til å øke kunnskapen om sikkerhet samtidig som at det påvirker den enkeltes holdning til sikkerhet.
Konferansen “Sikker fisker” ble initiert av arbeidsgruppen HMS i fiskeflåten, som er en gruppe sammensatt av representanter fra organisasjoner i fiskerinæringen, forsikring, forskningsmiljø, Fiskeridirektoratet og Sjøfartsdirektoratet.
Å fokusere på sikkerhet om bord i fiskebåten og engasjere den enkelte fisker i sitt daglige virke, slik at fiskebåten blir en tryggere arbeidsplass.
Forventet nytteverdi er at konferansen skal bidra til å øke sikkerheten for kystfiskere. Dette ved at deltakere øker sin kunnskap om sikkerhet og at dette påvirker både holdninger og måten den enkelte utøver sitt yrke. Man prøver også å fange opp de som ikke deltar på konferansen ved å spre informasjon gjennom media og ved gjenbruk av foredrag ved passende anledninger.  
Sikkerhetskonferansen “Sikker fisker” avholdes i Svolvær 29. og 30. oktober 2014. Samarbeidsorganet gruppen HMS i fiskeflåten, som består av av aktører fra Norges fiskarlag, Norges Kystfiskalag, Sjømannsforbundet, Cefor (the Nordic Association of Marine Insurers), Bud og Hustad forsikring, SINTEF Fiskeri og havbruk og Sjøfartsdirektoratet. Ansvaret for den tekniske gjennomføringen av konferansen lå hos Sjøfartsdirektoratet.

Hovedmålgruppen for denne konferansen er kystfiskeflåten og de ansatte om bord der. Programmet er dessuten forsøkt tilrettelagt slik at det kan være relevant for alle yrkesfiskere.
I forkant av konferansen vil en informere om konferansen gjennom Sjøfartsdirektoratets nettside, nettstedet Yrkesfisker.no, Facebook, samt annonser på Fiskeribladetfiskaren.no. I tillegg oppfordrer man organisasjonene til de øvrige deltagerne i arbeidsgruppen HMS i fiskeflåten, til å spre informasjon om konferansen via sine kanaler.

For å gjøre foredragene tilgjengelig i etterkant planlegger man å legge dem ut på nettstedet Yrkesfisker.no. Etter konferansen vil en se om noe av innholdet i foredragene kan brukes som grunnlag for brosjyremateriell og vurdere utarbeidelse av slikt materiell dersom rettighetshaverne tillater det. Dersom det skulle vise seg å være interesse for papirutgaver av foredragene slik de foreligger, vil det bli vurdert om det skal trykkes opp noen av disse.
keyboard_arrow_up