Til innholdet

Prosjektnummer

901280

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901280
Status: Avsluttet
Startdato: 01.10.2016
Sluttdato: 31.05.2018

Maskinsyndeteksjon og automatisk sortering av snøkrabbe (MIDAS)

• Maskinsynsystemet vil, basert på fargeanalyse av bildet av hver clusters overside og underside, gjør samme vurdering av fyllingsgrad som fiskerne på over 96 % av krabbene.
• Metodikk og programvare som er utviklet i prosjektet er egnet til å sortere krabbe like godt som en erfaren sorterer og vil kunne redusere kostnadene i produksjonen med minst to årsverk basert på en 1:1 skiftordning.
• En videreutvikling av programvaren vil også kunne brukes til å bestemme antall klør på hvert cluster som er et av sorteringskriteriene for snøkrabbe.
• Resultat viser at en er på god vei til å lykkes med å utvikle en sikker og effektiv metode som kan få stor betydning for ombordproduksjon av snøkrabbe. 
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Det har vær noen utfordringer med å få gjennomført prosjektet på grunn av sviktende krabbefiske slik at man ikke er kommet helt i mål med en fullt ut fungerende krabbesorteringslinje.

Når det gjelder forskningen rundt utviklingen av metodikk og programvare har dette gått etter planen. Utrustning og programvare som skal benyttes til analyse av farge og antall klør, ser ut til å være god nok og kan med fordel også benyttes til andre applikasjoner i fremtiden.

Det har vært vanskelig å få til repeterbare og stabile bilder til analyse med valgt konsept da mange ulike orienteringer på transportlinjen ga store utfordringer for programvare og analyse. 

Etter test om bord i Tromsø i februar 2018 konkluderte en med at kamera måtte flyttes for å få bedre analyse av farge og klør. Prosjektgruppen testet kamera over den ene slaktemaskinen med svært gode resultat.

Det siste som ble gjort i prosjektet var å lage permanent kamerahus for montering over slaktemaskiner. 
Det er ikke alltid man kommer i mål med utvikling av ny prosessteknologi. I dette prosjektet ble det utviklet løsninger som vil bli tatt i bruk i en videreføring og deteksjonsmetodikken ser ut til å fungere.  ​
Rederiet Opilio AS har to konsesjoner for fiske etter snøkrabbe. Den ene hører til krabbebåten M/S “Northeastern”, og den andre skal brukes på en innkjøpt tråler som nå bygges om til fiske og prosessering av snøkrabbe (M/S “Northguider”). Det er satt av plass til område for automatisert kvalitetssortering i prosesslinjen på denne tråleren.

Prosjektet bygger på det pågående prosjektet Technology developent for effective harvest of snow crab (CrabTech), finansiert gjennom Norges forskningsråds program Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) (Forskningsrådets prosjektnr.: 245273), og går videre med konseptutvikling, installering, testing og forbedring. Hovedleveransen er en pilotenhet for automatisk kvalitetssortering av snøkrabbe.

Sortering av snøkrabbe med hensyn til kvalitet (spesielt kjøttfylling) foregår i dag manuelt og har vist seg å være en avgjørende flaskehals for effektiv produksjon ved ombordproduksjon av snøkrabbe, spesielt under godt fiskeri. SINTEF har allerede gjort innledende laboratorieforsøk med ulike teknikker for deteksjon med hensyn på automatisk kvalitetssortering av snøkrabbe på SINTEF Fiskeri og havbruk, og det pågår for tiden også innsamling av materiale og data ombord i rederiets eksisterende snøkrabbebåt M/S “Northeastern”. Det pågående arbeidet er delfinansiert av BIA-prosjektet CrabTech.
 
Formålet med prosjektet er å sikre lønnsom produksjon av snøkrabbe og konkurransedyktige arbeidsplasser i det norske snøkrabbefiskeriet gjennom automatisering av den kvalitetssorteringen (P og Superior) som i dag skjer manuelt/visuelt.
 
Det har vist seg vanskelig, og er svært arbeidskrevende, å ha høy og konsis treffsikkerhet ved manuel sorteringen av P-sortering (50–70 % fyllingsgrad) og Superior (> 80 % fyllingsgrad). Dette blir i dag gjort visuelt ved at de clusterne som er lysest på undersiden antas å være P-sortering, mens de mørkeste/bruneste antas å være Superior. I den nye fabrikken som bygges i M/S “Northguider” ønsker en å doble produksjonskapasiteten i forhold til M/S “Northeastern”.
 
I den nye fabrikken blir det installert to BAADER 2801 Crab Butcher-slaktemaskiner, hver med kapasitet på ca. 30 krabber i minuttet. Det må sorteres 120 cluster i minuttet når disse går for fullt.

Prosjektet vil derfor legge særlig vekt på å utvikle en automatisert løsning for P-sortering og Superior.
Å utvikle en automatisert løsning basert på maskinsyn for P-sortering (50–70 % fyllingsgrad) og Superior (> 80 % fyllingsgrad) av snøkrabbecluster.
 
Delmål
• Å beskrive et konsept for automatisk sortering.
• Å utvikle algoritmer for maskinsyndeteksjon.
• Å bygge en pilotenhet for automatisk sortering av snøkrabbe.
En måloppnåelse i dette prosjektet vil være et viktig bidrag for å sikre en bærekraftig utvikling av det norske snøkrabbefiskeriet.

Det forventes at automatisk kvalitetssortering av snøkrabbe vil gi økte fangstinntekter og reduserte kostnader.

Det forventes en tilbakebetalingstid på en installasjon for automatisk sortering i løpet av en sesong.

Den potensielle nytten for utstyrsleverandør, rederiet og for næringen generelt vil være stor i forhold til ressursbruken i dette prosjektet.

Prosjektet vil utgjøre et viktig bidrag og er avgjørende for utvikling av automatisert kvalitets-sorteringsteknologi i snøkrabbefisket. Slik sortering vil redusere omfanget av ensformig, fysisk og psykisk krevende arbeid og på denne måten fremme HMS (helse, miljø og sikkerhet).

Det forventes også at resultatene fra prosjektet vil redusere beskatning av krabbe i skallskifte/lav fyllingsgrad da informasjon om fyllingsgrad på et felt gis fortløpende slik at en raskere er i stand til å skifte felt.

Det forventes videre at teknologien som utvikles reduserer antall og omfang av reklamasjoner og samtidig gir en mer homogen kvalitet i markedet.

Endelig forventes det at produksjonskapasiteten i godt fiske minst vil kunne økes med 50 % ved utvikling av automatisk kvalitetssortering.
Prosjektet er inndelt i to hovedarbeidspakker (APer):

AP1: Konseptutvikling, innsamling av data og utvikling av algoritmer
I AP1 arbeides det med utvikling og evaluering av ulike konsepter for å øke automatiseringsgraden i kvalitetssorteringen (når, hvor og hvordan skal krabbe/cluster sorteres). Dette gjøres i nært samarbeid mellom Steel Tech Carsoe, rederi og SINTEF.
 
Data for utvikling av algoritmer samles inn til man har et tilstrekkelig grunnlag for utvikling av sorteringsalgoritmer. Disse dataene samles inn i felt under fiske da råstoffet skal være ferskt/rått ved sortering fordi kokt og fryst produkt vil ødelegges ved (etter) sortering.

AP2: Bygging av prototyp, installering, testing og forbedring
AP2 er knyttet til bygging av selve prototypen, installering, testing og forbedring. Testing av prototyp vil skje ombord og testingen vil hovedsakelig være konsentrert om mekanisk funksjon og sorteringsresultat. Det påregnes å gå med en del tid til forbedringer basert på disse testene.

Dette prosjektet bygger på det pågående prosjektet Technology developent for effective harvest of snow crab (CrabTech) og går videre med utvikling, implementering og testing av teknologi for økt automatisering i kvalitetssortering av ombordprodusert snøkrabbe.

Implementering av prosjektresultater
Erfaringer fra eksisterende krabbefartøy M/S “Northeastern” implementeres fortløpende og datainnsamling vil skje kontinuerlig under pågående fiskeri.

Resultatene vil bli implementert ved bygging av en pilotlinje så snart en har bestemt seg for et konsept.

Resultatene i prosjektet vil bli tatt i bruk etter hvert som de opparbeides og vil også være til nytte for andre rederier. Det forventes også synergier for landindustri hvis ilandføring av levende snøkrabbe og prosessering på land skulle bli mer aktuelt i fremtiden.

Prosjektorganisering
Steel Tech Carsoe AS står som ansvarlig prosjektleder og for engineering og installasjon, SINTEF og rederiet er ansvarlig for innsamling av data (bilder). SINTEF er ansvarlig for databehandling, systematisering og utarbeidelse av algoritmer for kvalitetssortering som implementeres i Steel Tech Carsoe sin leveranse. Alle prosjektdeltagerne blir involvert i konseptutvikling og uttesting.

OPILIO er en pioner innen ombordproduksjon av snøkrabbe og har parallelt med dette prosjektet flere FOU-aktiviteter for å utvikle et lønnsomt og effektivt havfiske etter snøkrabbe. Dette prosjektet vil være nært knyttet opp mot disse (andre) aktivitetene.
 
Prosjektet inngår som en sentral satsing i Steel Tech Carsoe sin interne strategi da leveranser til det sterkt voksende snøkrabbefiskeriet er et viktig satsingsområde.
Resultatene formidles i faktaark, sluttrapport og i media.
keyboard_arrow_up