Til innholdet

Prosjektnummer

901326

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901326
Status: Avsluttet
Startdato: 23.01.2017
Sluttdato: 01.06.2017

Sporing av teiner i krabbefiske (TeineSpor)

Det er utviklet en prototyp sporingsenhet. Enheten kan benyttes av alle som driver fiske med faststående redskap og gir således næringsnytte utover kongekrabbefiskeriene.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Krabbefiskerne på kysten av Finnmark opplever eller mistenker tyveri – enten av hele teina eller bare fangsten. Dette forprosjektet har utviklet og testet en prototype som skal hindre stjeling av/fra teiner. Prosjektet viste at prototypen og teknologien fungerte og at det er et markedspotensial for en slik teknologi.
Prosjektet har lyktes i å utvikle en prototype sporingsenhet som vil være preventiv med hensyn til stjeling av fangst og redskap. Enheten kan benyttes av alle som driver fiske med faststående redskap og gir således næringsnytte utover kongekrabbefiskeriene.
Krabbefiskerne på kysten av Finnmark opplever i økende grad tyveri fra krabbeteinene sine, enten hele teina eller bare innholdet. Fra å være et lite problem som oppstod av og til har det nå blitt et reelt problem som brer om seg. Tomme teiner er frustrerende og har økonomiske konsekvenser. Særlig er det utfordrende da fiskerne mistenker hverandre for å stjele, noe som også bidrar til et dårligere miljø.

Selv om prosjektet først og fremst fokuserer på kongekrabbefiske i Finnmark, er det også en problemstilling i andre teinefiskerier og i andre land. Lite forskning, utvikling og innovasjon er utført på dette i Norge.
Å lage et system som gir beskjed når noen forsøker å stjele fra teina.

Delmål
1. Å gjennomføre markedsundersøkelse
2. Å foreta brukerundersøkelse om behov og brukergrensesnitt
3. Å etablere design med spesifikasjoner for prototyp
4. Å utvikle system og design for prototyp
5. Å foreta testing av prototyp
Et system som hindrer stjeling fra teiner vil være av stor nytte og interesse for krabbefiskerne både økonomisk og miljømessig.
Utvikling av prototyp og testing:
 
1. Gjennomføre markeds- og brukerundersøkelse gjennom kvalitativt intervju med krabbefiskere i Finnmark og dybdeintervju med referansegruppen.

2. Etablere designspesifikasjoner basert på referansegruppe og markedsundersøkelse, i henhold til designmetodikk. Utvikle 3D-modell og prototyp. Sammenstille teknologi, programmering og funksjonstesting.
Prototypen skal demonstreres for aktuelle interessenter. Det vil bli vurdert å lage en film for å formidle resultatene, dersom budsjettet tillater det.
keyboard_arrow_up